[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis dla biegacza: Wiosenne warzywa z fasolą i makaronem

Fasola i groszek to doskonałe źródło białka, które zregeneruje mięśnie po biegu, a makaron odbuduje zapasy energii w organizmie. Pożywna zupa, na którą przepis właśnie Ci proponujemy to także obfite źródło błonnika - składnika szczególnie zalecanego osobom zrzucającym wagę.

Bulion warzywny fot. Andrew Purcell

Trawiony w żołądku błonnik wchłania wodę i pęcznieje, co przekłada się na odczucie wrażenia sytości. Nie zawiera kalorii, przyczynia się do zmniejszenia głodu i uniemożliwia przejedzenie, co sprawia, że jest wymarzonym sojusznikiem w walce z nadwagą.

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego dobrej jakości
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 1 obrana marchewka, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki ziół (tymianek, bazylia, majeranek, oregano, rozmaryn)
  • ¼ łyżeczki płatków ostrej papryki (opcja dla osób, które lubią ostre potrawy)
  • 2 puszki (400-450 g każda) białej fasoli
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 filiżanka makaronu typu rurki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zagotuj bulion i pomidory (5 minut). Na średnim płomieniu rozgrzej oliwę w dużym garnku. Wrzuć do niego cebulę, seler i marchewkę; podsmażaj, aż warzywa zmiękną (5 min). Dopraw ziołami i płatkami papryki, jeśli lubisz jeść ostro. Podsmażaj przez minutę, aż mieszanka uwolni aromat. Wlej bulion i pomidory, dodaj resztę składników i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz płomień i duś częściowo przykrytą zupę, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki. Przepis na 8 porcji. Każda zawiera 10 g błonnika.

W jednej porcji: 220 kcal węglowodany: 41 g białko: 10 g tłuszcz: 4g

RW 06/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij