Trawiony w żołądku błonnik wchłania wodę i pęcznieje, co przekłada się na odczucie wrażenia sytości. Nie zawiera kalorii, przyczynia się do zmniejszenia głodu i uniemożliwia przejedzenie, co sprawia, że jest wymarzonym sojusznikiem w walce z nadwagą.
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego dobrej jakości
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
- 1 obrana marchewka, pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki ziół (tymianek, bazylia, majeranek, oregano, rozmaryn)
- ¼ łyżeczki płatków ostrej papryki (opcja dla osób, które lubią ostre potrawy)
- 2 puszki (400-450 g każda) białej fasoli
- 200 g mrożonego groszku
- 1 filiżanka makaronu typu rurki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagotuj bulion i pomidory (5 minut). Na średnim płomieniu rozgrzej oliwę w dużym garnku. Wrzuć do niego cebulę, seler i marchewkę; podsmażaj, aż warzywa zmiękną (5 min). Dopraw ziołami i płatkami papryki, jeśli lubisz jeść ostro. Podsmażaj przez minutę, aż mieszanka uwolni aromat. Wlej bulion i pomidory, dodaj resztę składników i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz płomień i duś częściowo przykrytą zupę, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki. Przepis na 8 porcji. Każda zawiera 10 g błonnika.
W jednej porcji: 220 kcal węglowodany: 41 g białko: 10 g tłuszcz: 4g
RW 06/2014