[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis dla biegacza: Zdrowa pizza na 3 sposoby

Pizza to nie tylko grube ciasto i kaloryczny ser - oryginalny, włoski przepis to lekka i zdrowa propozycja dla każdego wielbiciela smakowych doznań. Numer do lokalnej pizzerii możesz wyrzucić do kosza - z poniższymi trzema propozycjami podania pizzy nie będzie Ci już potrzebny.

Pizza fot. Michael Graydon, Nikole Herriott

Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzyRozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach).  

Z kurczakiem i pieczarkami

REKLAMA

Składniki:

  • 300 g ciasta domowej roboty
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia żółta cebula
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 kubek sosu z czosnku i białej fasoli (Zobacz: Przepis na sos)
  • 1 kubek pokrojonego, ugotowanego kurczaka
  • 1 kubek cienko pokrojonych pieczarek
  • 1 kubek cienko pokrojonej cukinii

Jak to zrobić: Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli (ok. 4-5 minut). Wymieszaj brązowy cukier z octem balsamicznym. Zmniejsz odrobinę płomień i gotuj 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Rozsmaruj sos na cieście (standardowo, brzeg zostaw pusty). Rozłóż kurczaka, pieczarki i cukinię. Piecz przez 10 minut lub do momentu, gdy ciasto się przyrumieni, a warzywa staną się miękkie. Po wyciągnięciu z pieca dodaj cebulę z masłem.

Z łososiem i pesto

Składniki:

  • 300 g ciasta domowej roboty
  • ½ kubka pesto z rukolą (Zobacz: Przepis na sos)
  • 1 kubek pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
  • ½ kubka pokrojonej, świeżej papryki czerwonej
  • ½ małej, czerwonej cebuli, pokrojonej w drobne plastry
  • 110 g wędzonego łososia, porwanego na kawałki 2 łyżki posiekanego koperku

Jak to zrobić: Rozsmaruj pesto na cieście, zostawiając pusty brzeg. Rozłóż pomidorki koktajlowe, paprykę i cebulę – w tej kolejności. Piecz przez około 10 minut (zerknij na wskazówki pieczenia Margherity). Rozłóż łososia na gotowej pizzy. Po wyciągnięciu z pieca posyp koperkiem.

Krewetkowa z awokado

Składniki:

  • 300 g ciasta domowej roboty
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • ½ kubka tapenady (przepis na str. 61)
  • ½ kubka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g krewetek koktajlowych, rozmrożonych i osuszonych
  • 1 małe awokado, obrane i pokrojone w drobne kawałki

Jak to zrobić: Rozgrzej ocet i cukier w rondlu na średnim płomieniu i gotuj, aż uzyskasz konsystencję syropu i zredukujesz objętość do 2 łyżek (ok. 6 minut). Odstaw do ostygnięcia. Rozsmaruj sos na cieście (brzeg zostaw wolny). Posyp krewetkami. Piecz, aż ciasto się przyrumieni i będzie chrupkie (ok. 10 minut – zerknij na wskazówki pieczenia Margherity). Wyjmij pizzę z piekarnika, posyp pietruszką i dodaj awokado. Skrop syropem z octu balsamicznego i cukru.

RW 05/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij