Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzy. Rozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach).
Z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- 300 g ciasta domowej roboty
- 1 łyżka masła
- 1 średnia żółta cebula
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 kubek sosu z czosnku i białej fasoli (Zobacz: Przepis na sos)
- 1 kubek pokrojonego, ugotowanego kurczaka
- 1 kubek cienko pokrojonych pieczarek
- 1 kubek cienko pokrojonej cukinii
Jak to zrobić: Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli (ok. 4-5 minut). Wymieszaj brązowy cukier z octem balsamicznym. Zmniejsz odrobinę płomień i gotuj 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Rozsmaruj sos na cieście (standardowo, brzeg zostaw pusty). Rozłóż kurczaka, pieczarki i cukinię. Piecz przez 10 minut lub do momentu, gdy ciasto się przyrumieni, a warzywa staną się miękkie. Po wyciągnięciu z pieca dodaj cebulę z masłem.
Z łososiem i pesto
Składniki:
- 300 g ciasta domowej roboty
- ½ kubka pesto z rukolą (Zobacz: Przepis na sos)
- 1 kubek pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
- ½ kubka pokrojonej, świeżej papryki czerwonej
- ½ małej, czerwonej cebuli, pokrojonej w drobne plastry
- 110 g wędzonego łososia, porwanego na kawałki 2 łyżki posiekanego koperku
Jak to zrobić: Rozsmaruj pesto na cieście, zostawiając pusty brzeg. Rozłóż pomidorki koktajlowe, paprykę i cebulę – w tej kolejności. Piecz przez około 10 minut (zerknij na wskazówki pieczenia Margherity). Rozłóż łososia na gotowej pizzy. Po wyciągnięciu z pieca posyp koperkiem.
Krewetkowa z awokado
Składniki:
- 300 g ciasta domowej roboty
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- ½ kubka tapenady (przepis na str. 61)
- ½ kubka posiekanej natki pietruszki
- 200 g krewetek koktajlowych, rozmrożonych i osuszonych
- 1 małe awokado, obrane i pokrojone w drobne kawałki
Jak to zrobić: Rozgrzej ocet i cukier w rondlu na średnim płomieniu i gotuj, aż uzyskasz konsystencję syropu i zredukujesz objętość do 2 łyżek (ok. 6 minut). Odstaw do ostygnięcia. Rozsmaruj sos na cieście (brzeg zostaw wolny). Posyp krewetkami. Piecz, aż ciasto się przyrumieni i będzie chrupkie (ok. 10 minut – zerknij na wskazówki pieczenia Margherity). Wyjmij pizzę z piekarnika, posyp pietruszką i dodaj awokado. Skrop syropem z octu balsamicznego i cukru.
RW 05/2014