Chipsy, jakie znają wszyscy to frykas, który daje chwilę przyjemności, po czym odkłada się w wałeczkach tłuszczu. I choć faktycznie, ziemniaczany przysmak z napompowanych powietrzem plastikowych torebek nie jest najzdrowszym posiłkiem świata, to jeszcze nie powód, by zapomnieć o nich raz na zawsze.
Poniżej przedstawiamy, jak wycisnąć z ziemniaków to, co najlepsze. Jedna porcja naszych chipsów z patatów zaspokoi 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Składniki
- 2 średniej wielkości, pokrojonych w plasterki słodkich ziemniaków
- 2 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki prażonych ziaren sezamowych
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Zobacz też: Popcorn i spółka: 5 zdrowych przekąsek dla biegacza
Przygotowanie
Podgrzej piekarnik do 220º. Średniej wielkości miskę wyłóż folią do pieczenia, ułóż na niej w jednej warstwie ziemniaki pokrojone w plasterki, dodaj oliwę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Piecz przez 30-40 minut, co 10 minut obracając je na drugą stronę, aż ziemniaki zbrązowieją, a ich brzegi zaczną się zawijać. Następnie lekko je ostudź, posyp sezamem i pietruszką.
Kalorie: 136, białko: 1 g, węglowodany: 17 g, tłuszcze: 7 g.
RW 02/2007