Przepis na zdrowe chipsy z patatów

Słodkie ziemniaki w plasterkach mogą być ciekawą propozycją na danie po biegu. Mogą też być świetną przekąską na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi - wystarczy zanurzyć je w salsie, wasabi albo w innym niskotłuszczowym sosie.

Steve Cohen
Chipsy z patatów, fot. Steve Cohen

Chipsy, jakie znają wszyscy to frykas, który daje chwilę przyjemności, po czym odkłada się w wałeczkach tłuszczu. I choć faktycznie, ziemniaczany przysmak z napompowanych powietrzem plastikowych torebek nie jest najzdrowszym posiłkiem świata, to jeszcze nie powód, by zapomnieć o nich raz na zawsze.

REKLAMA

Poniżej przedstawiamy, jak wycisnąć z ziemniaków to, co najlepsze. Jedna porcja naszych chipsów z patatów zaspokoi 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Składniki

  • 2 średniej wielkości, pokrojonych w plasterki słodkich ziemniaków
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki prażonych ziaren sezamowych
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Zobacz też: Popcorn i spółka: 5 zdrowych przekąsek dla biegacza

Przygotowanie

Podgrzej piekarnik do 220º. Średniej wielkości miskę wyłóż folią do pieczenia, ułóż na niej w jednej warstwie ziemniaki pokrojone w plasterki, dodaj oliwę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Piecz przez 30-40 minut, co 10 minut obracając je na drugą stronę, aż ziemniaki zbrązowieją, a ich brzegi zaczną się zawijać. Następnie lekko je ostudź, posyp sezamem i pietruszką.

Kalorie: 136, białko: 1 g, węglowodany: 17 g, tłuszcze: 7 g.

RW 02/2007

Zobacz również:
Regeneracja to nie leniuchowanie, tylko najlepszy sposób na lepsze trenowanie, mniej kontuzji, więcej rekordów i więcej przyjemności z biegania. Sprawdzamy, które metody są najskuteczniejsze, a które są przereklamowane. Czy streczing i rolowanie się są nam potrzebne? Co i kiedy jeść, żeby odzyskać siły? Dla kogo kąpiele lodowe są OK? Co ze spaniem? Poznaj wyniki najnowszych badań i odpowiedzi na te pytania.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA