[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ
26



OCEŃ
4.0

Przepis na zdrowe chipsy z patatów

Słodkie ziemniaki w plasterkach mogą być ciekawą propozycją na danie po biegu. Mogą też być świetną przekąską na wieczór filmowy lub spotkanie z przyjaciółmi - wystarczy zanurzyć je w salsie, wasabi albo w innym niskotłuszczowym sosie.

Chipsy z patatów, fot. Steve Cohen

Chipsy, jakie znają wszyscy to frykas, który daje chwilę przyjemności, po czym odkłada się w wałeczkach tłuszczu. I choć faktycznie, ziemniaczany przysmak z napompowanych powietrzem plastikowych torebek nie jest najzdrowszym posiłkiem świata, to jeszcze nie powód, by zapomnieć o nich raz na zawsze.

Poniżej przedstawiamy, jak wycisnąć z ziemniaków to, co najlepsze. Jedna porcja naszych chipsów z patatów zaspokoi 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

REKLAMA

Składniki

  • 2 średniej wielkości, pokrojonych w plasterki słodkich ziemniaków
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki prażonych ziaren sezamowych
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Zobacz też: Popcorn i spółka: 5 zdrowych przekąsek dla biegacza

Przygotowanie

Podgrzej piekarnik do 220º. Średniej wielkości miskę wyłóż folią do pieczenia, ułóż na niej w jednej warstwie ziemniaki pokrojone w plasterki, dodaj oliwę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Piecz przez 30-40 minut, co 10 minut obracając je na drugą stronę, aż ziemniaki zbrązowieją, a ich brzegi zaczną się zawijać. Następnie lekko je ostudź, posyp sezamem i pietruszką.

Kalorie: 136, białko: 1 g, węglowodany: 17 g, tłuszcze: 7 g.

RW 02/2007

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij