Możesz wymieszać je z jogurtem naturalnym lub kefirem, ale uważaj - nie daj się skusić cukierniczce! Poprzestań na naturalnych dodatkach i zapomnij o Nutelli i innych kremach czekoladowo-orzechowych. W ostateczności wybierz miód - to prawdziwa zdrowotna bomba.
Składniki na ciasto na naleśniki:
- 1 1/4 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki odtłuszczonego mleka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki grubo mielonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru (możesz go zastąpić np. syropem daktylowym, melasą lub cukrem kokosowym)
- 2 łyżeczki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce płatki i mleko. Odstaw na 10 minut. Potem dodaj resztę produktów i wymieszaj w blenderze i wstaw do lodówki na 30 minut. Na podgrzaną na średnim ogniu patelnię (z tłuszczem) wlewaj po 1/4 szklanki wymieszanej masy. Smaż przez 3 minuty i obróć na kolejne 1-2 minuty. W sumie powinno wyjść 12 naleśników.
Kalorie: 90, tłuszcz: 2 g, białko: 1/2 g, węglowodany: 14g, oraz błonnik: 1 g w każdym naleśniku.
RW 03/2007