Dieta biegacza: Zupa szynkowo-fasolowa z kapustą

Ta solidna zupa pełna białka zwierzęcego i roślinnego odżywi Twoje mięśnie po treningu. Razowy chleb uzupełni węglowodany. Kapusta, bogata w witaminę C i błonnik, to cenne źródło fitoskładników chroniących przed niektórymi nowotworami.

Zupa szynkowo-fasolowa Andrew Purcell
fot. Andrew Purcell

Ta smaczna i szybka w przygotowaniu (całość zajmie Ci mniej niż 30 minut) potrawa to doskonała propozycja dla głodnych długodystansowców po solidnym wybieganiu. Zagotuj, podduś odpowiednio długo i odstaw - gdy wrócisz spod prysznica zupa będzie już gotowa.

Składniki:

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 1 biała cebula, pokrojona w kostkę

• 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich

• 2 duże marchewki – obrane, pokrojone w cienkie półksiężyce

• ½ główki kapusty (z wykrojonym głąbem), pokrojonej na niewielkie kawałki

• 350 g chudej szynki konserwowej, pokrojonej w drobną kostkę

• 1,5 l bulionu drobiowego

• 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę

• 2 puszki fasoli w zalewie (białej lub czerwonej)

• 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Wrzuć cebulę, podsmaż na średnim płomieniu, aż zmięknie i zeszkli się (ok. 5 minut). Dodaj zioła prowansalskie i podsmażaj, aż uwolnią aromat – mniej więcej przez minutę. Wlej bulion i dorzuć pozostałe składniki.

Zagotuj pod przykryciem, zbierając piankę, która zbierze się na powierzchni. Zmniejsz płomień i duś na małym ogniu (nie przykrywaj garnka całkowicie), aż kapusta zmięknie (ok. 15 minut). Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki, przykryj i odstaw na 5 minut. Podawaj z razowym chlebem. Składniki dla 6 osób.

W jednej porcji: 270 kcal, węglowodany: 32 g, białko: 22 g, tłuszcz: 6 g

RW 04/2014

Zobacz również:
REKLAMA
}