[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dieta biegacza: Zupa szynkowo-fasolowa z kapustą

Ta solidna zupa pełna białka zwierzęcego i roślinnego odżywi Twoje mięśnie po treningu. Razowy chleb uzupełni węglowodany. Kapusta, bogata w witaminę C i błonnik, to cenne źródło fitoskładników chroniących przed niektórymi nowotworami.

Zupa szynkowo-fasolowa fot. Andrew Purcell

Ta smaczna i szybka w przygotowaniu (całość zajmie Ci mniej niż 30 minut) potrawa to doskonała propozycja dla głodnych długodystansowców po solidnym wybieganiu. Zagotuj, podduś odpowiednio długo i odstaw - gdy wrócisz spod prysznica zupa będzie już gotowa.

Składniki:

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 1 biała cebula, pokrojona w kostkę

• 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich

• 2 duże marchewki – obrane, pokrojone w cienkie półksiężyce

• ½ główki kapusty (z wykrojonym głąbem), pokrojonej na niewielkie kawałki

• 350 g chudej szynki konserwowej, pokrojonej w drobną kostkę

• 1,5 l bulionu drobiowego

• 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę

• 2 puszki fasoli w zalewie (białej lub czerwonej)

• 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Wrzuć cebulę, podsmaż na średnim płomieniu, aż zmięknie i zeszkli się (ok. 5 minut). Dodaj zioła prowansalskie i podsmażaj, aż uwolnią aromat – mniej więcej przez minutę. Wlej bulion i dorzuć pozostałe składniki.

Zagotuj pod przykryciem, zbierając piankę, która zbierze się na powierzchni. Zmniejsz płomień i duś na małym ogniu (nie przykrywaj garnka całkowicie), aż kapusta zmięknie (ok. 15 minut). Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki, przykryj i odstaw na 5 minut. Podawaj z razowym chlebem. Składniki dla 6 osób.

W jednej porcji: 270 kcal, węglowodany: 32 g, białko: 22 g, tłuszcz: 6 g

RW 04/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij