[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepis dla biegacza: Zupa z krewetek i kukurydzy

Jedna porcja tej zupy zawiera równie dużo węglowodanów, co białka. Krewetki i drobiowe mięso to skarbnica protein, a w połączeniu z kukurydzą i ziemniakami, które zawierając sporo węglowodanów, doskonale zregenerują mięśnie po biegu. 

Zupa z krewetek i kukurydzy fot. Antonis Achilleos

Choć jest lekka, ma mnóstwo białka. Nasza zupa, a właściwie danie jednogarnkowe, to świetny sposób na pożegnanie letnich treningów w upale.

Składniki:

  • 2 średnie cebule pokrojone w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 cytryna (wyszorowana)
  • 2 kiełbaski z kurczaka, pokrojone
  • 8 niedużych i pociętych kolb młodej kukurydzy
  • 1 kg krewetek z ogonkami, ale bez głów
  • 1 kg małych, czerwonych ziemniaków, umytych
  • przyprawa do owoców morza
  • szczypta soli i pieprzu
  • ewentualnie: roztopione masło

Przygotowanie:

Na początek znajdź duży garnek, w którym zmieścisz wszystkie składniki tej potrawy. Wlej do niego 3 litry wody, wrzuć pokrojone w ćwiartki cebule, czosnek, przyprawę do owoców morza (jest dostępna w większości hipermarketów), dwie połówki cytryny (najpierw wyciśnij z nich odrobinę soku) i pół łyżeczki soli (jeśli naprawdę koniecznie jej potrzebujesz).

Zaczekaj, aż zacznie wrzeć, i dodaj ziemniaki w łupinach, kiełbasę (pokrojoną w 5-centymetrowe kawałki) i kukurydzę. Kiedy wywar znowu zacznie wrzeć, przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj do momentu, aż ziemniaki i kukurydza zaczną robić się miękkie, ale jeszcze nie ugotowane (ok. 15 min).

Następnie możesz przejść do najważniejszego składnika potrawy – krewetek. Rozmrożone lub świeże krewetki delikatnie wrzuć na wierzch wywaru. Przykryj garnek pokrywką na 3 min – niech gotują się na parze.

Zgaś ogień pod garnkiem, zamieszaj całość i jeszcze przez minutę trzymaj pod przykryciem, jednak nie za długo, bo krewetki zrobią się twarde. Podawaj z roztopionym masłem i kawałkami cytryny. Przepis na 8 porcji.

W jednej porcji: 490 kcal, węglowodany: 45 g, białko: 46 g, tłuszcz: 15 g

Przeczytaj też: Przepis dla biegacza: Jak zrobić zdrową, domową zupę

RW 09/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij