Choć jest lekka, ma mnóstwo białka. Nasza zupa, a właściwie danie jednogarnkowe, to świetny sposób na pożegnanie letnich treningów w upale.
Składniki:
- 2 średnie cebule pokrojone w ćwiartki
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 cytryna (wyszorowana)
- 2 kiełbaski z kurczaka, pokrojone
- 8 niedużych i pociętych kolb młodej kukurydzy
- 1 kg krewetek z ogonkami, ale bez głów
- 1 kg małych, czerwonych ziemniaków, umytych
- przyprawa do owoców morza
- szczypta soli i pieprzu
- ewentualnie: roztopione masło
Przeczytaj też: Przepis dla biegacza: Jak zrobić zdrową, domową zupę
Przygotowanie:
- Na początek znajdź duży garnek, w którym zmieścisz wszystkie składniki tej potrawy.
- Wlej do niego 3 litry wody, wrzuć pokrojone w ćwiartki cebule, czosnek, przyprawę do owoców morza (jest dostępna w większości hipermarketów), dwie połówki cytryny (najpierw wyciśnij z nich odrobinę soku) i pół łyżeczki soli (jeśli naprawdę koniecznie jej potrzebujesz).
- Zaczekaj, aż zacznie wrzeć, i dodaj ziemniaki w łupinach, kiełbasę (pokrojoną w 5-centymetrowe kawałki) i kukurydzę.
- Kiedy wywar znowu zacznie wrzeć, przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj do momentu, aż ziemniaki i kukurydza zaczną robić się miękkie, ale jeszcze nie ugotowane (ok. 15 min).
- Rozmrożone lub świeże krewetki delikatnie wrzuć na wierzch wywaru. Przykryj garnek pokrywką na 3 min – niech gotują się na parze.
- Zgaś ogień pod garnkiem, zamieszaj całość i jeszcze przez minutę trzymaj pod przykryciem, jednak nie za długo, bo krewetki zrobią się twarde.
- Podawaj z roztopionym masłem i kawałkami cytryny. Przepis na 8 porcji.
W jednej porcji: 490 kcal, węglowodany: 45 g, białko: 46 g, tłuszcz: 15 g
Więcej przepisów na dania z krewetkami:
- Przepis dla biegacza: krewetki z kuskusem
- Przepis dla biegacza: Krewetki w sosie pomidorowym
- Przepis na paellę z krewetkami i kiełbasą chorizo
RW 09/2012