Miód gwarantuje fruktozę i glukozę, czyli cukry proste, które organizm uwielbia i w biegu szybko zamienia na energię.
Składniki:
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
- 2 kubki granoli
- 1/2 filiżanki drobno posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blaszkę i papier do pieczenia. W misce delikatnie ubij jajka. Dodaj miód, olej i skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszaj z granolą i orzechami. Umieść miksturę na papierze i piecz przez 15 minut lub do otrzymania brązowego koloru. Odstaw do ostygnięcia na 10 minut i potnij na 9 kawałków. Przechowuj przykryte w lodówce, najlepiej w pojemniku na żywność.
W batonie: 192 cal, 23 g węglowodanów, 2 gramy błonnika, 5 g białka, 10 g tłuszczu
Objętość: 9 batonów
Czas przygotowania: 30 minut
RW 10/2016