Przepis dla biegacza: energetyczne batony miodowe

Zawsze gdy biegasz dłużej niż godzinę, Twój organizm potrzebuje doładowania - te słodkie i chrupiące batoniki mogą być Twoim paliwem na długie biegi. Zapakuj jeden lub dwa do plastikowej torebki i zabierz ze sobą na następny start.

Przepis dla biegacza: energetyczne batony miodowe Mitch Mandell, Matt Rainey
fot. Mitch Mandell, Matt Rainey

Miód gwarantuje fruktozę i glukozę, czyli cukry proste, które organizm uwielbia i w biegu szybko zamienia na energię.

REKLAMA

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
  • 2 kubki granoli
  • 1/2 filiżanki drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blaszkę i papier do pieczenia. W misce delikatnie ubij jajka. Dodaj miód, olej i skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszaj z granolą i orzechami. Umieść miksturę na papierze i piecz przez 15 minut lub do otrzymania brązowego koloru. Odstaw do ostygnięcia na 10 minut i potnij na 9 kawałków. Przechowuj przykryte w lodówce, najlepiej w pojemniku na żywność.

W batonie: 192 cal, 23 g węglowodanów, 2 gramy błonnika, 5 g białka, 10 g tłuszczu

Objętość: 9 batonów

Czas przygotowania: 30 minut

RW 10/2016  

Zobacz również:
Wbrew pozorom "piątka" to wymagający dystans, więc tylko dobry plan treningowy, uwzględniający bardzo różne jednostki treningowe, pozwoli Ci potem na trasie osiągnąć tempo na miarę Twoich możliwości. Żeby naprawdę szybko pognać do mety biegu na 5 km, musisz się przygotować do startu, realizując każdy trening bardzo poważnie i z poświęceniem.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA