Halibut to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B, witaminy D oraz fosforu i selenu. Ma przy tym delikatny smak, podnosi odporność organizmu i przyspiesza jego oczyszczanie.
Składniki
- 300 g filetu z halibuta
- 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- garść kolendry
- sok z połowy cytryny
- ½ surowego jajka
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/8 łyżeczki mielonej papryczki chili
- 1 twarde mango
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- warzywa pokrojone w słupki, każde o objętości filiżanki: małe kawałki brokułu, kalarepa, biała rzepa, marchewka, cukinia, cebula czerwona
Sposób przygotowania
Warzywa pokrojone w słupki zblanszuj (krótkie gotowanie i zahartowanie w wodzie z lodem). Filet z halibuta podziel na kilka porcji, połóż na papier do pieczenia, lekko obsyp mąką, posmaruj pędzelkiem rozmąconym jajkiem i obsyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Włóż do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
W czasie pieczenia ryby przygotuj mango i warzywa. Obierz mango, pokrój w kostkę, dodaj sok z cytryny i kolendrę. Wymieszaj i odstaw. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię lub woka olej kokosowy, czosnek w plastrach, starty imbir i posyp chili. Po minucie dodaj pokrojone warzywa i sos ostrygowy. Zamieszaj i zdejmij z ognia.
Wyłóż na talerz kawałek ryby. Obok ułóż porcję warzyw i sałatki z mango. Rybę podaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Sprawdź też: fish'n'chips w wersji FIT, czyli ryba po nowemu
Autor przepisu - Bartosz Polak
Kucharz i biegacz. Właściciel restauracji Kuchnia Funkcjonalna w Warszawie, chętnie goszczącej biegaczy (kuchniafunkcjonalna.pl). Stawia na polską kuchnię wzbogaconą inspiracjami ze świata. Maraton pokonał w 3 godziny 13 minut.
RW 12/2016