Przepis dla biegacza: filet z halibuta z warzywami

Morskie ryby są zdrowsze niż wszelkie odmiany karpiowate. Mają kwasy tłuszczowe omega-3, przyspieszające regenerację obolałych mięśni. No i nie mają denerwujących, małych ości. Zapomnij już o świątecznym karpiu i na najbliższy lunch przygotuj pieczonego halibuta.

Przepis dla biegacza: filet z halibuta z warzywami Bartosz Polak
Pieczony hlibut (fot. Bartosz Polak)

Halibut to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B, witaminy D oraz fosforu i selenu. Ma przy tym delikatny smak, podnosi odporność organizmu i przyspiesza jego oczyszczanie.

Składniki

  • 300 g filetu z halibuta
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • ½ surowego jajka
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/8 łyżeczki mielonej papryczki chili
  • 1 twarde mango
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • warzywa pokrojone w słupki, każde o objętości filiżanki: małe kawałki brokułu, kalarepa, biała rzepa, marchewka, cukinia, cebula czerwona

Sposób przygotowania

Warzywa pokrojone w słupki zblanszuj (krótkie gotowanie i zahartowanie w wodzie z lodem). Filet z halibuta podziel na kilka porcji, połóż na papier do pieczenia, lekko obsyp mąką, posmaruj pędzelkiem rozmąconym jajkiem i obsyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Włóż do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

W czasie pieczenia ryby przygotuj mango i warzywa. Obierz mango, pokrój w kostkę, dodaj sok z cytryny i kolendrę. Wymieszaj i odstaw. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię lub woka olej kokosowy, czosnek w plastrach, starty imbir i posyp chili. Po minucie dodaj pokrojone warzywa i sos ostrygowy. Zamieszaj i zdejmij z ognia.

Wyłóż na talerz kawałek ryby. Obok ułóż porcję warzyw i sałatki z mango. Rybę podaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Sprawdź też: fish'n'chips w wersji FIT, czyli ryba po nowemu

Autor przepisu - Bartosz Polak

Kucharz i biegacz. Właściciel restauracji Kuchnia Funkcjonalna w Warszawie, chętnie goszczącej biegaczy (kuchniafunkcjonalna.pl). Stawia na polską kuchnię wzbogaconą inspiracjami ze świata. Maraton pokonał w 3 godziny 13 minut.

RW 12/2016

REKLAMA
}