[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: filet z halibuta z warzywami

Morskie ryby są zdrowsze niż wszelkie odmiany karpiowate. Mają kwasy tłuszczowe omega-3, przyspieszające regenerację obolałych mięśni. No i nie mają denerwujących, małych ości. Zapomnij już o świątecznym karpiu i na najbliższy lunch przygotuj pieczonego halibuta.

Przepis dla biegacza: filet z halibuta z warzywami Pieczony hlibut (fot. Bartosz Polak)

Halibut to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B, witaminy D oraz fosforu i selenu. Ma przy tym delikatny smak, podnosi odporność organizmu i przyspiesza jego oczyszczanie.

Składniki

  • 300 g filetu z halibuta
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • ½ surowego jajka
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/8 łyżeczki mielonej papryczki chili
  • 1 twarde mango
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • warzywa pokrojone w słupki, każde o objętości filiżanki: małe kawałki brokułu, kalarepa, biała rzepa, marchewka, cukinia, cebula czerwona

Sposób przygotowania

Warzywa pokrojone w słupki zblanszuj (krótkie gotowanie i zahartowanie w wodzie z lodem). Filet z halibuta podziel na kilka porcji, połóż na papier do pieczenia, lekko obsyp mąką, posmaruj pędzelkiem rozmąconym jajkiem i obsyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Włóż do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

W czasie pieczenia ryby przygotuj mango i warzywa. Obierz mango, pokrój w kostkę, dodaj sok z cytryny i kolendrę. Wymieszaj i odstaw. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię lub woka olej kokosowy, czosnek w plastrach, starty imbir i posyp chili. Po minucie dodaj pokrojone warzywa i sos ostrygowy. Zamieszaj i zdejmij z ognia.

Wyłóż na talerz kawałek ryby. Obok ułóż porcję warzyw i sałatki z mango. Rybę podaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Sprawdź też: fish'n'chips w wersji FIT, czyli ryba po nowemu

Autor przepisu - Bartosz Polak

Kucharz i biegacz. Właściciel restauracji Kuchnia Funkcjonalna w Warszawie, chętnie goszczącej biegaczy (kuchniafunkcjonalna.pl). Stawia na polską kuchnię wzbogaconą inspiracjami ze świata. Maraton pokonał w 3 godziny 13 minut.

RW 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij