Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: krewetki z kuskusem

Na pierwszy rzut oka kuskus, krewetki i groszek nie pasują do siebie, ale w połączeniu z ziołami tworzą niezwykły smak. Do tego trudno o lepiej dobrane składniki odżywcze dla sportowców. To lekkie danie będzie świetnym uzupełnieniem Twojej diety, niezależnie od dystansu, do którego obecnie się przygotowujesz.

Krewetki z kuskusem [PRZEPIS] Krewetki, ze względu na ich znakomity smak i bogate wartości odżywcze, to jedne z najpopularniejszych owoców morza (fot. Kate Sears)

Krewetki to czyste białko (18 g w 100 g) i prawie zero tłuszczu. W połączeniu z białkiem roślinnym i węglowodanami z kuskusu świetnie budują wytrzymałe mięśnie.

Składniki:

  • 450 g kuskusu
  • 450 g średnich krewetek, obranych z pancerzy, oczyszczonych z żyłek i opłukanych (najwygodniej kupić mrożone)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 250 g startego parmezanu
  • 250 g migdałów
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 pęczek liści mięty (również do dekoracji)
  • 1 cytryna, obrana ze skórki i wyciśnięta (zachowaj skórkę)
  • sól i pieprz cayenne
  • 1/4 szklanki prażonych migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Zrób pesto, miksując w blenderze parmezan, płatki migdałów, oliwę z oliwek, miętę i sok z cytryny. Przygotuj kuskus zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Podgrzej dwie łyżeczki oliwy z oliwek na dużej patelni, wrzuć krewetki i – jeśli są świeże – smaż, aż zrobią się różowe (ok. 1,5 minuty z każdej strony). Jeśli były już ugotowane i zamrożone, wystarczy minuta na ich podgrzanie. Wsyp groszek i duś jeszcze przez chwilę. Dodaj pesto, a następnie kuskus. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Udekoruj liśćmi mięty, startą skórką cytryny oraz prażonymi migdałami. Danie dla 4-6 osób.

W jednej porcji: energia – 650 kcal, węglowodany – 77 g, białko – 32 g, tłuszcz – 24 g

Nadal masz ochotę na krewetki? Spróbuj naszych przepisów na krewetki w sosie pomidorowym i zupę z krewetek i kukurydzy.

RW 04/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij