Krewetki to czyste białko (18 g w 100 g) i prawie zero tłuszczu. W połączeniu z białkiem roślinnym i węglowodanami z kuskusu świetnie budują wytrzymałe mięśnie.
Składniki:
- 450 g kuskusu
- 450 g średnich krewetek, obranych z pancerzy, oczyszczonych z żyłek i opłukanych (najwygodniej kupić mrożone)
- 1 puszka zielonego groszku
- 250 g startego parmezanu
- 250 g migdałów
- 3/4 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 pęczek liści mięty (również do dekoracji)
- 1 cytryna, obrana ze skórki i wyciśnięta (zachowaj skórkę)
- sól i pieprz cayenne
- 1/4 szklanki prażonych migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
Zrób pesto, miksując w blenderze parmezan, płatki migdałów, oliwę z oliwek, miętę i sok z cytryny. Przygotuj kuskus zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Podgrzej dwie łyżeczki oliwy z oliwek na dużej patelni, wrzuć krewetki i – jeśli są świeże – smaż, aż zrobią się różowe (ok. 1,5 minuty z każdej strony). Jeśli były już ugotowane i zamrożone, wystarczy minuta na ich podgrzanie. Wsyp groszek i duś jeszcze przez chwilę. Dodaj pesto, a następnie kuskus. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Udekoruj liśćmi mięty, startą skórką cytryny oraz prażonymi migdałami. Danie dla 4-6 osób.
W jednej porcji: energia – 650 kcal, węglowodany – 77 g, białko – 32 g, tłuszcz – 24 g
Nadal masz ochotę na krewetki? Spróbuj naszych przepisów na krewetki w sosie pomidorowym i zupę z krewetek i kukurydzy.
RW 04/2012
Komentarze