[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: krewetki z kuskusem

Na pierwszy rzut oka kuskus, krewetki i groszek nie pasują do siebie, ale w połączeniu z ziołami tworzą niezwykły smak. Do tego trudno o lepiej dobrane składniki odżywcze dla sportowców. To lekkie danie będzie świetnym uzupełnieniem Twojej diety, niezależnie od dystansu, do którego obecnie się przygotowujesz.

Krewetki z kuskusem [PRZEPIS] Krewetki, ze względu na ich znakomity smak i bogate wartości odżywcze, to jedne z najpopularniejszych owoców morza (fot. Kate Sears)

Krewetki to czyste białko (18 g w 100 g) i prawie zero tłuszczu. W połączeniu z białkiem roślinnym i węglowodanami z kuskusu świetnie budują wytrzymałe mięśnie.

Składniki:

  • 450 g kuskusu
  • 450 g średnich krewetek, obranych z pancerzy, oczyszczonych z żyłek i opłukanych (najwygodniej kupić mrożone)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 250 g startego parmezanu
  • 250 g migdałów
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 pęczek liści mięty (również do dekoracji)
  • 1 cytryna, obrana ze skórki i wyciśnięta (zachowaj skórkę)
  • sól i pieprz cayenne
  • 1/4 szklanki prażonych migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Zrób pesto, miksując w blenderze parmezan, płatki migdałów, oliwę z oliwek, miętę i sok z cytryny. Przygotuj kuskus zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Podgrzej dwie łyżeczki oliwy z oliwek na dużej patelni, wrzuć krewetki i – jeśli są świeże – smaż, aż zrobią się różowe (ok. 1,5 minuty z każdej strony). Jeśli były już ugotowane i zamrożone, wystarczy minuta na ich podgrzanie. Wsyp groszek i duś jeszcze przez chwilę. Dodaj pesto, a następnie kuskus. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Udekoruj liśćmi mięty, startą skórką cytryny oraz prażonymi migdałami. Danie dla 4-6 osób.

REKLAMA

W jednej porcji: energia – 650 kcal, węglowodany – 77 g, białko – 32 g, tłuszcz – 24 g

Nadal masz ochotę na krewetki? Spróbuj naszych przepisów na krewetki w sosie pomidorowym i zupę z krewetek i kukurydzy.

RW 04/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij