Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Przepis na bezglutenową kutię

Wadą "klasycznej" kutii jest jej ciężkostrawność, gdyż pszenica puchnie w żołądku, powodując bóle brzucha. Pszenicę można jednak łatwo zastąpić kaszą jaglaną. Otrzymuje się ją z nasion prosa, ma mało skrobi i sporo dobrze przyswajalnego białka. Wypróbuj nasz przepis na świąteczną kutię, a gwarantujemy, ze będzie pyszna i unikniesz uczucia ciężkości.

Przepis na bezglutenową kutię Kutia bez glutenu. (fot. Dota Szymborska)

Składniki na 6 porcji:

  • 200 g kaszy jaglanej (jeśli nie chcesz prażyć czy płukać kaszy, użyj tej w woreczku – jest dużo łatwiejsza w gotowaniu)
  • 200 g maku (użyj gotowego w puszkach)
  • 100 g rodzynek
  • 50 g miodu
  • 2 pomarańcze
  • 0,5 l mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną (zgodnie z instrukcjami na opakowaniu) i odrobiną oleju. Rodzynki zalej wrzątkiem, aż spuchną. Odcedź je. W rondelku rozgrzej mleko, dodaj wyszorowane i pokrojone skórki pomarańczy i odrobinę soku. Gotuj, aż połowa mleka odparuje. Skórki pokrój – część w kostkę, a część w paseczki do dekoracji. W dużej misce wymieszaj mak, kaszę, rodzynki, skórki z pomarańczy i płynny miód. Wszystko wymieszaj i nałóż do miseczek.

Autorka przepisu

Dota Szymborska

Biegaczka i blogerka kulinarno-sportowa, trenerka triathlonu. W 2011 r. założyła pierwszy w Polsce blog z przepisami dla biegaczy: oneginetatopa.blogspot.com. Przekonuje, że dania wegańskie i bezglutenowe też mogą być pełne energii dla biegaczy.

RW 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij