Składniki na 6 porcji:
- 200 g kaszy jaglanej (jeśli nie chcesz prażyć czy płukać kaszy, użyj tej w woreczku – jest dużo łatwiejsza w gotowaniu)
- 200 g maku (użyj gotowego w puszkach)
- 100 g rodzynek
- 50 g miodu
- 2 pomarańcze
- 0,5 l mleka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną (zgodnie z instrukcjami na opakowaniu) i odrobiną oleju. Rodzynki zalej wrzątkiem, aż spuchną. Odcedź je. W rondelku rozgrzej mleko, dodaj wyszorowane i pokrojone skórki pomarańczy i odrobinę soku. Gotuj, aż połowa mleka odparuje. Skórki pokrój – część w kostkę, a część w paseczki do dekoracji. W dużej misce wymieszaj mak, kaszę, rodzynki, skórki z pomarańczy i płynny miód. Wszystko wymieszaj i nałóż do miseczek.
Autorka przepisu
Dota Szymborska
Biegaczka i blogerka kulinarno-sportowa, trenerka triathlonu. W 2011 r. założyła pierwszy w Polsce blog z przepisami dla biegaczy: oneginetatopa.blogspot.com. Przekonuje, że dania wegańskie i bezglutenowe też mogą być pełne energii dla biegaczy.
RW 12/2016
Komentarze