[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Przepis na bezglutenową kutię

Wadą "klasycznej" kutii jest jej ciężkostrawność, gdyż pszenica puchnie w żołądku, powodując bóle brzucha. Pszenicę można jednak łatwo zastąpić kaszą jaglaną. Otrzymuje się ją z nasion prosa, ma mało skrobi i sporo dobrze przyswajalnego białka. Wypróbuj nasz przepis na świąteczną kutię, a gwarantujemy, ze będzie pyszna i unikniesz uczucia ciężkości.

Przepis na bezglutenową kutię Kutia bez glutenu. (fot. Dota Szymborska)

Składniki na 6 porcji:

  • 200 g kaszy jaglanej (jeśli nie chcesz prażyć czy płukać kaszy, użyj tej w woreczku – jest dużo łatwiejsza w gotowaniu)
  • 200 g maku (użyj gotowego w puszkach)
  • 100 g rodzynek
  • 50 g miodu
  • 2 pomarańcze
  • 0,5 l mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną (zgodnie z instrukcjami na opakowaniu) i odrobiną oleju. Rodzynki zalej wrzątkiem, aż spuchną. Odcedź je. W rondelku rozgrzej mleko, dodaj wyszorowane i pokrojone skórki pomarańczy i odrobinę soku. Gotuj, aż połowa mleka odparuje. Skórki pokrój – część w kostkę, a część w paseczki do dekoracji. W dużej misce wymieszaj mak, kaszę, rodzynki, skórki z pomarańczy i płynny miód. Wszystko wymieszaj i nałóż do miseczek.

Autorka przepisu

Dota Szymborska

Biegaczka i blogerka kulinarno-sportowa, trenerka triathlonu. W 2011 r. założyła pierwszy w Polsce blog z przepisami dla biegaczy: oneginetatopa.blogspot.com. Przekonuje, że dania wegańskie i bezglutenowe też mogą być pełne energii dla biegaczy.

RW 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij