[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis na domowe batony z migdałami

Łupina migdałów jest twarda jak diabli, dlatego lepiej kupić już łuskane orzechy. Są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, dobre dla osób cierpiących na choroby serca - wkomponuj migdały w domowej roboty batony, a zawsze będziesz mieć pod ręką zdrową dawkę energii.

Przepis na domowe batony z migdałami fot. Mitch Mandell

Naukowcy odkryli, że ten popularny orzech hamuje wilczy apetyt dzięki kombinacji wolno trawionych białek, błonnika i tłuszczu. Migdały są też świetnym źródłem witaminy E – silnego antyoksydantu. 50 g (garść) ma sporo, bo aż 280 kcal. Krótko mówiąc, poniższe przepisy zawierają samo dobro.

Domowe batony z migdałami

Składniki:

  • ½ filiżanki płatków owsianych
  • 1 filiżanka migdałów
  • ½ fil. płatków kokosowych
  • ½ filiżanki pestek dyni
  • ½ filiżanki sezamu
  • ¼ filiżanki mielonego lnu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2/3 fil. masła migdałowego
  • ½ filiżanki czekoladowych płatków śniadaniowych
  • ½ filiżanki syropu z agawy

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 170° C. Rozłóż na papierze do pieczenia płatki owsiane, migdały, sezam i praż, aż lekko zbrązowieją (ok. 10 minut). Wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż przestygną. Przesyp do miski razem z płatkami czekoladowymi, mielonym lnem, nasionami chia i wiórkami kokosowymi. Dodaj masło migdałowe i syrop z agawy. Wymieszaj dokładnie całą masę. Rozłóż ją równo do wysokości około 1 cm na blaszce z papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na godzinę lub dłużej. Potnij na ok. 18 batonów. Przechowuj w lodówce.

Sprawdź też inne przepisy na batony energetyczne.

Migdały do chrupania - na ostro i słodko

Składniki:

  • 2 filiżanki migdałów
  • ¼ filiżanki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180° C. Rozłóż migdały na papierze do pieczenia i praż je przez ok. 10 minut, od czasu do czasu wstrząsając blaszką. Wyciągnij z piekarnika, ale go nie wyłączaj. Zaraz potem w rondlu podgrzej na średnim ogniu miód, sól, paprykę i pieprz, aż całość zacznie się lekko gotować. Wrzuć migdały i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj olejem kokosowym.

Wyłóż masę na blaszkę, starając się, żeby migdały nie stykały się ze sobą. Włóż do piekarnika i po 5 minutach postaraj się odwrócić migdały na drugą stronę. Piecz kolejne 5 minut, aż orzechy staną się ciemnobursztynowe. Wyciągnij z piekarnika. Kiedy ostygną, rozdziel pozlepiane sztuki.

RW 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij