Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis na domowe batony z migdałami

Łupina migdałów jest twarda jak diabli, dlatego lepiej kupić już łuskane orzechy. Są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, dobre dla osób cierpiących na choroby serca - wkomponuj migdały w domowej roboty batony, a zawsze będziesz mieć pod ręką zdrową dawkę energii.

Przepis na domowe batony z migdałami fot. Mitch Mandell

Naukowcy odkryli, że ten popularny orzech hamuje wilczy apetyt dzięki kombinacji wolno trawionych białek, błonnika i tłuszczu. Migdały są też świetnym źródłem witaminy E – silnego antyoksydantu. 50 g (garść) ma sporo, bo aż 280 kcal. Krótko mówiąc, poniższe przepisy zawierają samo dobro.

Domowe batony z migdałami

Składniki:

  • ½ filiżanki płatków owsianych
  • 1 filiżanka migdałów
  • ½ fil. płatków kokosowych
  • ½ filiżanki pestek dyni
  • ½ filiżanki sezamu
  • ¼ filiżanki mielonego lnu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2/3 fil. masła migdałowego
  • ½ filiżanki czekoladowych płatków śniadaniowych
  • ½ filiżanki syropu z agawy

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 170° C. Rozłóż na papierze do pieczenia płatki owsiane, migdały, sezam i praż, aż lekko zbrązowieją (ok. 10 minut). Wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż przestygną. Przesyp do miski razem z płatkami czekoladowymi, mielonym lnem, nasionami chia i wiórkami kokosowymi. Dodaj masło migdałowe i syrop z agawy. Wymieszaj dokładnie całą masę. Rozłóż ją równo do wysokości około 1 cm na blaszce z papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na godzinę lub dłużej. Potnij na ok. 18 batonów. Przechowuj w lodówce.

Sprawdź też inne przepisy na batony energetyczne.

Migdały do chrupania - na ostro i słodko

Składniki:

  • 2 filiżanki migdałów
  • ¼ filiżanki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180° C. Rozłóż migdały na papierze do pieczenia i praż je przez ok. 10 minut, od czasu do czasu wstrząsając blaszką. Wyciągnij z piekarnika, ale go nie wyłączaj. Zaraz potem w rondlu podgrzej na średnim ogniu miód, sól, paprykę i pieprz, aż całość zacznie się lekko gotować. Wrzuć migdały i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj olejem kokosowym.

Wyłóż masę na blaszkę, starając się, żeby migdały nie stykały się ze sobą. Włóż do piekarnika i po 5 minutach postaraj się odwrócić migdały na drugą stronę. Piecz kolejne 5 minut, aż orzechy staną się ciemnobursztynowe. Wyciągnij z piekarnika. Kiedy ostygną, rozdziel pozlepiane sztuki.

RW 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij