Naukowcy odkryli, że ten popularny orzech hamuje wilczy apetyt dzięki kombinacji wolno trawionych białek, błonnika i tłuszczu. Migdały są też świetnym źródłem witaminy E – silnego antyoksydantu. 50 g (garść) ma sporo, bo aż 280 kcal. Krótko mówiąc, poniższe przepisy zawierają samo dobro.
Domowe batony z migdałami
Składniki:
- ½ filiżanki płatków owsianych
- 1 filiżanka migdałów
- ½ fil. płatków kokosowych
- ½ filiżanki pestek dyni
- ½ filiżanki sezamu
- ¼ filiżanki mielonego lnu
- 2 łyżki nasion chia
- 2/3 fil. masła migdałowego
- ½ filiżanki czekoladowych płatków śniadaniowych
- ½ filiżanki syropu z agawy
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 170° C. Rozłóż na papierze do pieczenia płatki owsiane, migdały, sezam i praż, aż lekko zbrązowieją (ok. 10 minut). Wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż przestygną. Przesyp do miski razem z płatkami czekoladowymi, mielonym lnem, nasionami chia i wiórkami kokosowymi. Dodaj masło migdałowe i syrop z agawy. Wymieszaj dokładnie całą masę. Rozłóż ją równo do wysokości około 1 cm na blaszce z papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na godzinę lub dłużej. Potnij na ok. 18 batonów. Przechowuj w lodówce.