Do zrobienia tego dania polecamy użycie pełnego mleka - tłuszcz sprawi, że naleśniki będą smaczniejsze i bardziej sycące. A nadmiar kalorii wyrównasz na późniejszym treningu.
Składniki:
- 1 i 1/2 kubka pełnego mleka
- kubek błyskawicznych płatków owsianych
- 3/4 kubka mąki pszennej razowej (albo mieszanki mąki białej i razowej)
- 3/4 kubka jagód
- 1/2 kubka drobno siekanych orzechów włoskich
- 1/4 kubka mąki owsianej albo owsianych otrębów
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka soli
- 2 rozbełtane jajka
Przygotowanie:
Wlej mleko do płatków, zamieszaj dobrze, a potem dodaj do nich rozbełtane jajka. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, i dodaj je do mleka, płatków i jajek, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec wsyp do naczynia orzechy i jagody. Chochlą do zupy nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż z jednej strony, aż na powierzchni zaczną robić się bąble, a krawędzie mocno się zrumienią. Wtedy odwróć naleśnika i dokończ jego smażenie. Zrób ok. 10 naleśników (1 porcja to 4 naleśniki).
Razem: kalorie: 400, białko: 15 g, węglowodany: 52 g, tłuszcz: 16 g
Zobacz też:
» Jeżeli wolisz tradycyjne naleśniki, zajrzyj tu: Zdrowe ciasto na naleśniki
» Wypróbuj amerykańską wersję: Pancakes – słodki przysmak z Ameryki
RW 04/2008