Polędwiczki wieprzowe doceniane są szczególnie przez znudzonych już drobiem fanów piersi z kurczaka – zawierają tyle samo tłuszczu przy mniejszej ilości kalorii (nawet o 13%). Pod tym względem konkurencję stanowi już jedynie pastrami z indyka – ale to z kolei zawiera mniej białka. O najchudszych i najlepszych rodzajach mięs pisaliśmy tutaj: Jakie mięso wybrać? Rodzaje i właściwości – zajrzyj przed następną wizytą w sklepie.
Składniki na 6 porcji:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 cebula, pokrojona
- 250 g polędwicy wieprzowej pociętej w 2-cm kostkę (spróbuj także przepisu na polędwiczki wieprzowe w śliwkowej salsie)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka wody
- 1 filiżanka brązowego ryżu
- 1 słodka papryka, pokrojona
- 2 łyżeczki musztardy typu Dijon
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie polędwiczek:
W dużym garnku podgrzej olej, dodaj cebulę, mięso i czosnek. Podsmaż całość na średnim ogniu około 5 minut, przewracając co jakiś czas polędwiczki. Dolej wino i duś kolejne 5 minut. Dodaj pomidory, wodę, ryż, paprykę, musztardę, oregano, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Wymieszaj całość. Zagotuj i zredukuj temperaturę grzania do niskiej. Przykryj pokrywką i duś około 30 minut. Jeśli ryż wchłonie płyn, a będzie nadal twardy, dolej trochę gorącej wody. Danie gotowe, kiedy ryż zmięknie.
W porcji: 475 kcal, 57 g węglowodanów, 7 g błonnika, 31 g białka, 9 g tłuszczów (w tym 2 g tłuszczów nasyconych), 429 mg sodu.
RW 01-02/2017