[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Przepis na polędwiczki wieprzowe na winie z ryżem

Stanowią solidną dawkę białka, a przy tym są jednym z najchudszych mięs (zaledwie 1 g tłuszczów nasyconych w 100g) - nasze polędwiczki na winie z ryżem spokojnie możesz zaserwować jako danie po ciężkim treningu. Będą także doskonałe na romantyczną kolację.

Polędwiczki wieprzowe na winie z ryżem Polędwiczki wieprzowe na winie z ryżem to danie typu slow food, któremu warto poświęcić w kuchni trochę czasu (fot. Mitch Mandell)

Polędwiczki wieprzowe doceniane są szczególnie przez znudzonych już drobiem fanów piersi z kurczaka – zawierają tyle samo tłuszczu przy mniejszej ilości kalorii (nawet o 13%). Pod tym względem konkurencję stanowi już jedynie pastrami z indyka – ale to z kolei zawiera mniej białka. O najchudszych i najlepszych rodzajach mięs pisaliśmy tutaj: Jakie mięso wybrać? Rodzaje i właściwości – zajrzyj przed następną wizytą w sklepie.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, pokrojona
  • 250 g polędwicy wieprzowej pociętej w 2-cm kostkę (spróbuj także przepisu na polędwiczki wieprzowe w śliwkowej salsie)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 1 filiżanka brązowego ryżu
  • 1 słodka papryka, pokrojona
  • 2 łyżeczki musztardy typu Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie polędwiczek:

W dużym garnku podgrzej olej, dodaj cebulę, mięso i czosnek. Podsmaż całość na średnim ogniu około 5 minut, przewracając co jakiś czas polędwiczki. Dolej wino i duś kolejne 5 minut. Dodaj pomidory, wodę, ryż, paprykę, musztardę, oregano, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Wymieszaj całość. Zagotuj i zredukuj temperaturę grzania do niskiej. Przykryj pokrywką i duś około 30 minut. Jeśli ryż wchłonie płyn, a będzie nadal twardy, dolej trochę gorącej wody. Danie gotowe, kiedy ryż zmięknie.

REKLAMA

W porcji: 475 kcal, 57 g węglowodanów, 7 g błonnika, 31 g białka, 9 g tłuszczów (w tym 2 g tłuszczów nasyconych), 429 mg sodu.

RW 01-02/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij