Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na razowy piernik z bakaliami

Nasz zdrowy piernik możesz zabrać ze sobą na dłuższe wybieganie czy wycieczkę biegową, a z zimową herbatą po treningu pozwoli szybko uzupełnić glikogenowe braki. Sekret tkwi w mące - białą zastąp razową, a nieco większy dodatek orzechów zapewni Ci uczucie sytości już po jednym kawałku, a nie po trzech.

Przepis na razowy piernik z bakaliami fot. Ł. Remisewicz

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • inne bakalie, np. płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Przygotowanie samego ciasta zajmuje 5 minut i jest banalnie proste. Piekarnik nagrzewaj do 180 stopni. W tym czasie wszystkie składniki dodaj do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj (możesz użyć miksera). Powstałą masę przełóż do foremki i wstaw do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz tak długo, aż wbita wykałaczka będzie sucha.

Autor przepisu

Łukasz Remisiewicz

Jeszcze niedawno bieganie było sposobem na pozbycie się kilku kilogramów, teraz jest to jego sposób na życie. Łukasz wystartował w Wyzwaniu RW. RunEat.pl to blog dla osób, które łączą pasje takie jak sport, bieganie, podróżowanie i gotowanie.

RW 12/2016 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij