Jeśli nie przepadasz za kuskusem, usmaż rozdrobniony kalafior na oliwie z oliwek (wystarczą 3 min) i użyj zamiast niego.
Składniki na 6 porcji:
- 1 filiżanka soczewicy, przebranej i opłukanej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 3 średnie marchewki, obrane i starte
- 2 filiżanki posiekanego jarmużu, bez łodyg
- ½ filiżanki uprażonych pistacji albo migdałów
- ½ filiżanki posiekanych suszonych moreli
- ¼ filiżanki posiekanych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 filiżanka kuskusu
- przygotowanego według instrukcji na opakowaniu
- oliwa z oliwek (dressing)
Jeśli masz ochotę na sałatkę, ale nie kręcą Cię afrykańskie klimaty, wypróbuj nasz przepis na sałatkę z miętą, pomidorami i fetą.
Przygotowanie:
Wsyp soczewicę do średniej wielkości garnka, dodaj sól i zalej 5-centymetrową warstwą wody. Zagotuj na dużym ogniu i zmniejsz płomień na niski, przykryj i duś, aż ziarna będą miękkie, ale nie rozgotowane (25-30 minut). Odcedź i odstaw, żeby ostygły. Zblanszuj jarmuż. Wrzuć marchew, jarmuż, orzechy, morele, oliwki i kmin do dużej miski. Dodaj kuskus i soczewicę. Dobrze wymieszaj. Przykryj sałatkę i włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Skrop oliwą z oliwek przed podaniem.
RW 05/2017
Komentarze