[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Przepis na sałatkę marokańską - lekki obiad w stylu slow food

Sycąca sałatka marokańska jest pełna białka, witamin, przypraw i dodatków o działaniu przeciwzapalnym. Przygotuj ją przed wyjściem na trening i zjedz po powrocie z biegu – dostarczysz organizmowi wszystkich składników, które potrzebuje po wysiłku.

Slow food - sałatka marokańska Przygotowanie wszystkich składników sałatki może zająć nawet do 30 minut, a po przygotowaniu sałatka powinna jeszcze postać w lodówce – nie zostawiaj gotowania na ostatnią chwil (fot. Mitch Mandell).

Jeśli nie przepadasz za kuskusem, usmaż rozdrobniony kalafior na oliwie z oliwek (wystarczą 3 min) i użyj zamiast niego.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 filiżanka soczewicy, przebranej i opłukanej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 3 średnie marchewki, obrane i starte
  • 2 filiżanki posiekanego jarmużu, bez łodyg
  • ½ filiżanki uprażonych pistacji albo migdałów
  • ½ filiżanki posiekanych suszonych moreli
  • ¼ filiżanki posiekanych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 filiżanka kuskusu
  • przygotowanego według instrukcji na opakowaniu
  • oliwa z oliwek (dressing)

Jeśli masz ochotę na sałatkę, ale nie kręcą Cię afrykańskie klimaty, wypróbuj nasz przepis na sałatkę z miętą, pomidorami i fetą.

REKLAMA

Przygotowanie:

Wsyp soczewicę do średniej wielkości garnka, dodaj sól i zalej 5-centymetrową warstwą wody. Zagotuj na dużym ogniu i zmniejsz płomień na niski, przykryj i duś, aż ziarna będą miękkie, ale nie rozgotowane (25-30 minut). Odcedź i odstaw, żeby ostygły. Zblanszuj jarmuż. Wrzuć marchew, jarmuż, orzechy, morele, oliwki i kmin do dużej miski. Dodaj kuskus i soczewicę. Dobrze wymieszaj. Przykryj sałatkę i włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Skrop oliwą z oliwek przed podaniem.

RW 05/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij