[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Przepis na sałatkę marokańską - lekki obiad w stylu slow food

Sycąca sałatka marokańska jest pełna białka, witamin, przypraw i dodatków o działaniu przeciwzapalnym. Przygotuj ją przed wyjściem na trening i zjedz po powrocie z biegu – dostarczysz organizmowi wszystkich składników, które potrzebuje po wysiłku.

Slow food - sałatka marokańska Przygotowanie wszystkich składników sałatki może zająć nawet do 30 minut, a po przygotowaniu sałatka powinna jeszcze postać w lodówce – nie zostawiaj gotowania na ostatnią chwil (fot. Mitch Mandell).

Jeśli nie przepadasz za kuskusem, usmaż rozdrobniony kalafior na oliwie z oliwek (wystarczą 3 min) i użyj zamiast niego.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 filiżanka soczewicy, przebranej i opłukanej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 3 średnie marchewki, obrane i starte
  • 2 filiżanki posiekanego jarmużu, bez łodyg
  • ½ filiżanki uprażonych pistacji albo migdałów
  • ½ filiżanki posiekanych suszonych moreli
  • ¼ filiżanki posiekanych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 filiżanka kuskusu
  • przygotowanego według instrukcji na opakowaniu
  • oliwa z oliwek (dressing)

Jeśli masz ochotę na sałatkę, ale nie kręcą Cię afrykańskie klimaty, wypróbuj nasz przepis na sałatkę z miętą, pomidorami i fetą.

REKLAMA

Przygotowanie:

Wsyp soczewicę do średniej wielkości garnka, dodaj sól i zalej 5-centymetrową warstwą wody. Zagotuj na dużym ogniu i zmniejsz płomień na niski, przykryj i duś, aż ziarna będą miękkie, ale nie rozgotowane (25-30 minut). Odcedź i odstaw, żeby ostygły. Zblanszuj jarmuż. Wrzuć marchew, jarmuż, orzechy, morele, oliwki i kmin do dużej miski. Dodaj kuskus i soczewicę. Dobrze wymieszaj. Przykryj sałatkę i włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Skrop oliwą z oliwek przed podaniem.

RW 05/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij