Przepis na wegański barszcz wigilijny

W tegoroczne Święta postaw na klasykę w nowej aranżacji - oto przepis na barszcz dla wegan. Zamiast uszek przygotuj kuleczki buraczane, a dzięki tartym burakom i fasoli zupa będzie gęsta i pyszna. Upieczenie warzyw przed gotowaniem wywaru sprawi, że barszcz będzie bardzo aromatyczny – niczym jego mięsna wersja. 

Przepis na wegański barszcz wigilijny Dota Szymborska
fot. Dota Szymborska

Składniki na 3 litry barszczu:

  • 8 średniej wielkości buraków
  • 2 cebule
  • ½ korzenia selera
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 puszka lub 0,4 kg ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól

Zobacz: 4 przepisy na rozgrzewające zupy dla biegacza

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki (bez obierania ze skóry) zawiń w folię aluminiową i piecz, aż będą miękkie (czyli ok. 45 minut). Po 30 minutach od włożenia buraków dołóż korzeń selera, pietruszkę i pora (z odciętą zieloną częścią).

Warzywa korzenne skrop oliwą. Na ostatnie 10 minut włóż również czosnek. Cebulę opal nad płomieniem palnika lub przypal na patelni. Buraki wyciągnij z piekarnika, rozwiń z folii i pozwól im ostygnąć. Upieczone warzywa, czosnek i spaloną cebulę przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dopraw zielem angielskim, wrzucić liść laurowy i odrobinę soli. Gotuj bulion warzywny przez minimum 45 minut.

Ostudzone buraki obierz ze skóry i wytnij kuleczki (po kilka na porcję). Najłatwiej zrobić to, używając specjalnej łyżeczki z ostrymi brzegami i dziurką w środku. Resztę buraków zetrzyj na tarce. Wywar przelej przez sitko lub gazę, dodaj starte buraki, łyżeczkę soku z cytryny i zagotuj barszcz. Na 10 minut przed podaniem do gorącego barszczu dodaj fasolę. Udekoruj natką pietruszki.

Autorka przepisu

Dota Szymborska - biegaczka i blogerka kulinarno-sportowa, trenerka triathlonu. W 2011 r. założyła pierwszy w Polsce blog z przepisami dla biegaczy: oneginetatopa.blogspot.com. Przekonuje, że dania wegańskie i bezglutenowe też mogą być pełne energii dla biegaczy.

RW 12/2016

Zobacz również:
Większość biegaczy bardziej niż grafik napięte ma tylko zginacze bioder i pasmo biodrowo-piszczelowe. Skutkuje to nie tylko osłabieniem mocy biegowego kroku, ale też przeciążeniami, które prowadzą do kontuzji. Niestety, im więcej siedzisz, tym więcej czasu musisz poświęcić na przywrócenie im pełnych zakresów ruchu. Sprawdź, jak bardzo napięte są w Twoim przypadku i co możesz zrobić, aby je rozluźnić.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA