Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na wegański barszcz wigilijny

W tegoroczne Święta postaw na klasykę w nowej aranżacji - oto przepis na barszcz dla wegan. Zamiast uszek przygotuj kuleczki buraczane, a dzięki tartym burakom i fasoli zupa będzie gęsta i pyszna. Upieczenie warzyw przed gotowaniem wywaru sprawi, że barszcz będzie bardzo aromatyczny – niczym jego mięsna wersja. 

Przepis na wegański barszcz wigilijny fot. Dota Szymborska

Składniki na 3 litry barszczu:

  • 8 średniej wielkości buraków
  • 2 cebule
  • ½ korzenia selera
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 puszka lub 0,4 kg ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól

Zobacz: 4 przepisy na rozgrzewające zupy dla biegacza

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki (bez obierania ze skóry) zawiń w folię aluminiową i piecz, aż będą miękkie (czyli ok. 45 minut). Po 30 minutach od włożenia buraków dołóż korzeń selera, pietruszkę i pora (z odciętą zieloną częścią).

Warzywa korzenne skrop oliwą. Na ostatnie 10 minut włóż również czosnek. Cebulę opal nad płomieniem palnika lub przypal na patelni. Buraki wyciągnij z piekarnika, rozwiń z folii i pozwól im ostygnąć. Upieczone warzywa, czosnek i spaloną cebulę przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dopraw zielem angielskim, wrzucić liść laurowy i odrobinę soli. Gotuj bulion warzywny przez minimum 45 minut.

Ostudzone buraki obierz ze skóry i wytnij kuleczki (po kilka na porcję). Najłatwiej zrobić to, używając specjalnej łyżeczki z ostrymi brzegami i dziurką w środku. Resztę buraków zetrzyj na tarce. Wywar przelej przez sitko lub gazę, dodaj starte buraki, łyżeczkę soku z cytryny i zagotuj barszcz. Na 10 minut przed podaniem do gorącego barszczu dodaj fasolę. Udekoruj natką pietruszki.

Autorka przepisu

Dota Szymborska - biegaczka i blogerka kulinarno-sportowa, trenerka triathlonu. W 2011 r. założyła pierwszy w Polsce blog z przepisami dla biegaczy: oneginetatopa.blogspot.com. Przekonuje, że dania wegańskie i bezglutenowe też mogą być pełne energii dla biegaczy.

RW 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij