Składniki na 3 litry barszczu:
- 8 średniej wielkości buraków
- 2 cebule
- ½ korzenia selera
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 puszka lub 0,4 kg ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka soku z cytryny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka pietruszki
- sól
Zobacz: 4 przepisy na rozgrzewające zupy dla biegacza
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki (bez obierania ze skóry) zawiń w folię aluminiową i piecz, aż będą miękkie (czyli ok. 45 minut). Po 30 minutach od włożenia buraków dołóż korzeń selera, pietruszkę i pora (z odciętą zieloną częścią).
Warzywa korzenne skrop oliwą. Na ostatnie 10 minut włóż również czosnek. Cebulę opal nad płomieniem palnika lub przypal na patelni. Buraki wyciągnij z piekarnika, rozwiń z folii i pozwól im ostygnąć. Upieczone warzywa, czosnek i spaloną cebulę przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dopraw zielem angielskim, wrzucić liść laurowy i odrobinę soli. Gotuj bulion warzywny przez minimum 45 minut.
Ostudzone buraki obierz ze skóry i wytnij kuleczki (po kilka na porcję). Najłatwiej zrobić to, używając specjalnej łyżeczki z ostrymi brzegami i dziurką w środku. Resztę buraków zetrzyj na tarce. Wywar przelej przez sitko lub gazę, dodaj starte buraki, łyżeczkę soku z cytryny i zagotuj barszcz. Na 10 minut przed podaniem do gorącego barszczu dodaj fasolę. Udekoruj natką pietruszki.
Autorka przepisu
Dota Szymborska - biegaczka i blogerka kulinarno-sportowa, trenerka triathlonu. W 2011 r. założyła pierwszy w Polsce blog z przepisami dla biegaczy: oneginetatopa.blogspot.com. Przekonuje, że dania wegańskie i bezglutenowe też mogą być pełne energii dla biegaczy.
RW 12/2016
Komentarze