Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na wigilijne pierogi z kaszą gryczaną

Wigilijno-świąteczny klasyk, czyli pierogi z grzybami i kapustą, może i smakują dobrze, ale po takiej dawce błonnika trudno ruszyć na trening bez obawy o dolegliwości żołądkowe. Kłopotliwy dla biegaczy farsz zastąpisz z powodzeniem kaszą gryczaną i nutą grzybów - oto wigilijne pierogi w wersji fit.

Przepis na wigilijne pierogi z kaszą gryczaną Wigilijne pierogi z kaszą gryczaną fot. Anna Małek

Składniki na 50 pierogów:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • Farsz: 1 filiż. (150 g) kaszy gryczanej
  • 3 filiżanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 5 sztuk (10 g) suszonych grzybów i 80-100 ml wywaru z gotowania
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 120 g białego sera
  • 2 suszone śliwki
  • sól, pieprz
  • Do podania: ½ średniej cebuli
  • 2 miękkie suszone śliwki
  • ½ łyżeczki miodu
  • olej

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną gotuj w 3 filiżankach osolonej wody. Grzyby namocz i umyj. Gotuj w 1 szklance wody. Po 20 minutach grzyby wyciągnij, pokrój drobno, a płyn zredukuj do około 80-100 ml. Czosnek posiekaj i podsmaż na 1 łyżce oleju. Śliwki pokrój drobno, a biały ser pokrusz. Powyższe składniki wraz z parmezanem, sosem sojowym, wywarem z grzybów i olejem, w którym smażony był czosnek, dodaj do kaszy.

Posól i pieprz do smaku, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Składniki na ciasto wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Napełnij je farszem, dokładnie sklej i partiami wrzucaj do osolonej, wrzącej wody, do której dodaj odrobinę oleju: dzięki temu nie będą się sklejać. Wyciągnij pierogi, gdy wypłyną. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj posiekaną cebulkę i smaż, aż się zeszkli.

Pod koniec smażenia dodaj śliwki pokrojone w paseczki. Wyłącz grzanie i dodaj miód. Pierogi podaj polane cebulowo-śliwkowym sosem. Możesz je także podsmażyć.

Autorka przepisu

Anna Małek - blogerka kulinarna z zamiłowania, biegaczka z przypadku. Kiedy dowiedziała się, że jest chora na raka, zaczęła żyć aktywnie, aby nie stracić ani chwili. Uwielbia gotować, a posiłki komponuje pod kątem biegania i działania antynowotworowego. Na co dzień pracuje zawodowo, a po godzinach prowadzi blog Kuchnia Biegacza (kuchnia-biegacza.blog.pl).

RW 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij