[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na wigilijne pierogi z kaszą gryczaną

Wigilijno-świąteczny klasyk, czyli pierogi z grzybami i kapustą, może i smakują dobrze, ale po takiej dawce błonnika trudno ruszyć na trening bez obawy o dolegliwości żołądkowe. Kłopotliwy dla biegaczy farsz zastąpisz z powodzeniem kaszą gryczaną i nutą grzybów - oto wigilijne pierogi w wersji fit.

Przepis na wigilijne pierogi z kaszą gryczaną Wigilijne pierogi z kaszą gryczaną fot. Anna Małek

Składniki na 50 pierogów:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • Farsz: 1 filiż. (150 g) kaszy gryczanej
  • 3 filiżanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 5 sztuk (10 g) suszonych grzybów i 80-100 ml wywaru z gotowania
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 120 g białego sera
  • 2 suszone śliwki
  • sól, pieprz
  • Do podania: ½ średniej cebuli
  • 2 miękkie suszone śliwki
  • ½ łyżeczki miodu
  • olej

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną gotuj w 3 filiżankach osolonej wody. Grzyby namocz i umyj. Gotuj w 1 szklance wody. Po 20 minutach grzyby wyciągnij, pokrój drobno, a płyn zredukuj do około 80-100 ml. Czosnek posiekaj i podsmaż na 1 łyżce oleju. Śliwki pokrój drobno, a biały ser pokrusz. Powyższe składniki wraz z parmezanem, sosem sojowym, wywarem z grzybów i olejem, w którym smażony był czosnek, dodaj do kaszy.

Posól i pieprz do smaku, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Składniki na ciasto wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Napełnij je farszem, dokładnie sklej i partiami wrzucaj do osolonej, wrzącej wody, do której dodaj odrobinę oleju: dzięki temu nie będą się sklejać. Wyciągnij pierogi, gdy wypłyną. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj posiekaną cebulkę i smaż, aż się zeszkli.

REKLAMA

Pod koniec smażenia dodaj śliwki pokrojone w paseczki. Wyłącz grzanie i dodaj miód. Pierogi podaj polane cebulowo-śliwkowym sosem. Możesz je także podsmażyć.

Autorka przepisu

Anna Małek - blogerka kulinarna z zamiłowania, biegaczka z przypadku. Kiedy dowiedziała się, że jest chora na raka, zaczęła żyć aktywnie, aby nie stracić ani chwili. Uwielbia gotować, a posiłki komponuje pod kątem biegania i działania antynowotworowego. Na co dzień pracuje zawodowo, a po godzinach prowadzi blog Kuchnia Biegacza (kuchnia-biegacza.blog.pl).

RW 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij