Składniki na 50 pierogów:
- Ciasto: 2 szklanki mąki
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- Farsz: 1 filiż. (150 g) kaszy gryczanej
- 3 filiżanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 średnie ząbki czosnku
- 5 sztuk (10 g) suszonych grzybów i 80-100 ml wywaru z gotowania
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 120 g białego sera
- 2 suszone śliwki
- sól, pieprz
- Do podania: ½ średniej cebuli
- 2 miękkie suszone śliwki
- ½ łyżeczki miodu
- olej
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotuj w 3 filiżankach osolonej wody. Grzyby namocz i umyj. Gotuj w 1 szklance wody. Po 20 minutach grzyby wyciągnij, pokrój drobno, a płyn zredukuj do około 80-100 ml. Czosnek posiekaj i podsmaż na 1 łyżce oleju. Śliwki pokrój drobno, a biały ser pokrusz. Powyższe składniki wraz z parmezanem, sosem sojowym, wywarem z grzybów i olejem, w którym smażony był czosnek, dodaj do kaszy.
Posól i pieprz do smaku, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Składniki na ciasto wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Napełnij je farszem, dokładnie sklej i partiami wrzucaj do osolonej, wrzącej wody, do której dodaj odrobinę oleju: dzięki temu nie będą się sklejać. Wyciągnij pierogi, gdy wypłyną. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj posiekaną cebulkę i smaż, aż się zeszkli.
Pod koniec smażenia dodaj śliwki pokrojone w paseczki. Wyłącz grzanie i dodaj miód. Pierogi podaj polane cebulowo-śliwkowym sosem. Możesz je także podsmażyć.
Autorka przepisu
Anna Małek - blogerka kulinarna z zamiłowania, biegaczka z przypadku. Kiedy dowiedziała się, że jest chora na raka, zaczęła żyć aktywnie, aby nie stracić ani chwili. Uwielbia gotować, a posiłki komponuje pod kątem biegania i działania antynowotworowego. Na co dzień pracuje zawodowo, a po godzinach prowadzi blog Kuchnia Biegacza (kuchnia-biegacza.blog.pl).
RW 12/2016