Uzupełnienie węglowodanów, odbudowanie zapasów glikogenu, nawodnienie i odżywienie mięśni to na szczęście nie kolejna misja Jamesa Bonda. Proponujemy 6 sprawdzonych przepisów, których przygotowanie jest proste i szybkie - to szczególnie ważne dla tych, którzy nie mają czasu na wykwinty posiłek w stylu agenta Jej Królewskiej Mości.
Zamknij okno metaboliczne - wypij koktajl po biegu
Koktajle odbudowujące glikogen należy pić od razu po treningu. "Wtedy węglowodany zostaną szybko przyswojone, uzupełnią one tak zwane okno metaboliczne" – wyjaśnia Karina Janikowska, dietetyczka i triathlonistka w jednej osobie. Glikogen jest specyficznym wielocukrem, tak zwanym zapasowym. Gromadzi się w naszych mięśniach i wątrobie.
Jak łatwo się domyślić, glikogen zmagazynowany w mięśniach zużywamy w czasie biegania, dlatego tak ważne jest uzupełnienie jego poziomu po wysiłku fizycznym. Chodzi o to, aby spalać tłuszcz, a nie swoje własne mięśnie! Składniki polecanych przez nas koktajli to głównie produkty węglowodanowe o wysokim indeksie glikemicznym. Otręby pomogą Ci w przyspieszeniu pracy jelit, dzięki czemu pozbędziesz się wszystkich zbędnych produktów przemiany materii.
Pij koktajle i wzmocnij organizm
Dzięki antyoksydantom pozbędziesz się wolnych rodników, które powstają w czasie treningów. "Antyoksydanty to związki neutralizujące, wspomagające komórki naszego ciała. W te właśnie związki bogate są jagody i maliny" – wyjaśnia dietetyczka Karina Janikowska. "Papaja pomoże w trawieniu białek. Jakby tego było mało, dzięki enzymom, apainie i chympopainie, ten owoc działa też przeciwzapalnie" – tłumaczy Janikowska, która uprawiając wyczynowo pływanie, sięgała po różne odżywcze koktajle.
Warto pamiętać, że antyoksydanty dzielimy na dwie grupy. Pierwsze to antyoksydanty endogenne, czyli takie, które już istnieją w naszych komórkach. Drugie to egzogenne, czyli takie, które możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Nasze koktajle wspierają organizm biegacza i pomagają uporać się nie tylko ze zmęczeniem, ale również wspierają system odpornościowy.