[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Makaron ze szparagami i grzybami

Grzyby i szparagi są bogate w witaminę B, a pesto z nich zawiera dobre dla serca tłuszcze nienasycone. Potrawę możesz bez obaw długo przechowywać w lodówce, więc stanowi idealny plan "B", który uratuje Cię w chwili nagłego, niespodziewanego głodu.

Makaron ze szparagami i grzybami fot. Andrew Purcell

Makaron to dobry przyjaciel biegacza, to już wiesz. Ale nawet najwięksi fanatycy pasty mogą się znudzić w końcu klasycznym bolognese. Wypróbuj przepis oparty na nowych składnikach - szparagach i grzybach.

Składniki:

Pesto:

  • 2/3 kubka orzechów piniowych
  • 20 dużych liści świeżej bazylii
  • 2/3 kubka natki pietruszki
  • 1/2 kubka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 kubka parmezanu
  • 4 ząbki czosnku (obrane)
  • sól gruboziarnista i pieprz (do smaku)

 

Pozostałe:

  • 500 g makaronu tortellini lub muszelki albo kokardki
  • 30 średnich szparagów (pokrojonych na małe kawałki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (do podsmażania)
  • 3 duże, pokrojone kapelusze pieczarek
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Lekko zmiksuj składniki na pesto. Zagotuj garnek osolonej wody, wrzuć do niej makaron i po 5 minutach dodaj pokrojone szparagi. Rozgrzej oliwę na patelni (na średnim ogniu). Dodaj grzyby i podsmażaj, aż zmiękną (ok. 5 min). Odcedź makaron i szparagi (odlej 1/2 szklanki przegotowanej wody z makaronu, resztę wylej). Przerzuć je z powrotem do garnka, razem z połową pozostawionej wody. Dodaj pesto i wymieszaj. Skrop pozostałą wodą, dodaj grzyby i posyp natką pietruszki. Porcja dla 6 osób.

W jednej porcji: 763 kcal. Węglowodany: 92 g białko: 21 g tłuszcz: 35 g

RW 05/2014  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij