Makaron to dobry przyjaciel biegacza, to już wiesz. Ale nawet najwięksi fanatycy pasty mogą się znudzić w końcu klasycznym bolognese. Wypróbuj przepis oparty na nowych składnikach - szparagach i grzybach.
Składniki:
Pesto:
- 2/3 kubka orzechów piniowych
- 20 dużych liści świeżej bazylii
- 2/3 kubka natki pietruszki
- 1/2 kubka oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 kubka parmezanu
- 4 ząbki czosnku (obrane)
- sól gruboziarnista i pieprz (do smaku)
Pozostałe:
- 500 g makaronu tortellini lub muszelki albo kokardki
- 30 średnich szparagów (pokrojonych na małe kawałki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (do podsmażania)
- 3 duże, pokrojone kapelusze pieczarek
- 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Lekko zmiksuj składniki na pesto. Zagotuj garnek osolonej wody, wrzuć do niej makaron i po 5 minutach dodaj pokrojone szparagi. Rozgrzej oliwę na patelni (na średnim ogniu). Dodaj grzyby i podsmażaj, aż zmiękną (ok. 5 min). Odcedź makaron i szparagi (odlej 1/2 szklanki przegotowanej wody z makaronu, resztę wylej). Przerzuć je z powrotem do garnka, razem z połową pozostawionej wody. Dodaj pesto i wymieszaj. Skrop pozostałą wodą, dodaj grzyby i posyp natką pietruszki. Porcja dla 6 osób.
W jednej porcji: 763 kcal. Węglowodany: 92 g białko: 21 g tłuszcz: 35 g
RW 05/2014
Komentarze