[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepisy na dania z batatów: spróbuj ziemniaków na słodko!

Bataty dają energię przez długi czas i są pełne antyoksydantów - dlatego sprawdzą się po treningu na wysokich obrotach. Warto sprawdzić nasze przepisy na dania z batatów chociażby dlatego, że aż kipią one od witaminy A - w 100 g słodkich ziemniaków znajdziesz prawie 300% normy dziennej normy tego składnika!

Przepisy na dania z batatów: spróbuj ziemniaków na słodko! fot. Levi Brown

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są jak Kenijczycy na starcie polskiego maratonu: pochodzą z egzotycznego kraju, ale niemal zawsze są na pudle.

Słodkawe bulwy wygrywają z naszym kartoflem o wiele większą zawartością antyoksydantów, takich jak beta-karoten czy luteina, ale już poziomem magnezu czy potasu nasze krajowe nie ustępują kuzynom z daleka. Bataty mają do tego więcej cukrów prostych i mniej skrobi, a także więcej błonnika, więc świetnie nadają się do jedzenia po biegu.

REKLAMA

Przepisy na dania z batatów

Śniadanie

Ten smak niech będzie zapowiedzią nadchodzących świąt.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 1 średni, słodki ziemniak
  •  ¼ filiżanki siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli i cynamonu Ugotuj pokrojone kawałki batata, aż będą miękkie.

Sposób przygotowania:

W rondlu podgrzej miód, dosyp orzechy, sól i cynamon. Odsącz ziemniaki i polej je podgrzaną masą.

Regeneracja

Nasze chili rozgrzeje Cię w chłodny dzień po biegu.

Składniki (porcja dla 6 osób):

  • 3⁄4 filiżanki łuskanych pestek dyni
  • 1⁄3 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1 łyżka + ¼ filiżanki oliwy
  • 2 lub 3 bataty – obrane i pokrojone
  • 2 łyżki sosu winegret z czerwonego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ filiżanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Upraż pestki dyni na patelni, a potem posyp chili. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podgotuj pokrojone bataty ok. 7 minut. Ułóż odsączone kawałki na papierze do pieczenia, posmarowanym łyżką oliwy. W miseczce wymieszaj sos, musztardę, miód i ¼ filiżanki oliwy. Po upieczeniu polej w naczyniu bataty sosem i posyp dynią. 

Kolacja

Pasta miso to doskonały probiotyk, pod warunkiem że dodasz ją do ciepłej, a nie wrzącej wody.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 2 bataty obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 mała kapusta pekińska pokrojona w grube kawałki
  • 1⁄3 filiżanki białej pasty miso
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • kilkanaście piórek szczypiorku, grubo pokrojonych

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotuj litr wody i włóż do wrzątku słodkie ziemniaki. Gotuj około 10 minut, aż będą miękkie. Włóż kapustę pekińską i gotuj 1 minutę. Dodaj fasolę i olej sezamowy. Odlej do miseczki kilka łyżek wody, żeby przestygła. Rozpuść w niej pastę miso. Kiedy zupa lekko przestygnie, dodaj rozrobione miso. Nalej do miseczek i posyp szczypiorkiem.

RW 11/2016 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij