Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są jak Kenijczycy na starcie polskiego maratonu: pochodzą z egzotycznego kraju, ale niemal zawsze są na pudle.
Słodkawe bulwy wygrywają z naszym kartoflem o wiele większą zawartością antyoksydantów, takich jak beta-karoten czy luteina, ale już poziomem magnezu czy potasu nasze krajowe nie ustępują kuzynom z daleka. Bataty mają do tego więcej cukrów prostych i mniej skrobi, a także więcej błonnika, więc świetnie nadają się do jedzenia po biegu.
Przepisy na dania z batatów
Śniadanie
Ten smak niech będzie zapowiedzią nadchodzących świąt.
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 1 średni, słodki ziemniak
- ¼ filiżanki siekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli i cynamonu Ugotuj pokrojone kawałki batata, aż będą miękkie.
Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzej miód, dosyp orzechy, sól i cynamon. Odsącz ziemniaki i polej je podgrzaną masą.
Regeneracja
Nasze chili rozgrzeje Cię w chłodny dzień po biegu.
Składniki (porcja dla 6 osób):
- 3⁄4 filiżanki łuskanych pestek dyni
- 1⁄3 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 łyżka + ¼ filiżanki oliwy
- 2 lub 3 bataty – obrane i pokrojone
- 2 łyżki sosu winegret z czerwonego wina
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- ¼ filiżanki rodzynek
Sposób przygotowania:
Upraż pestki dyni na patelni, a potem posyp chili. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podgotuj pokrojone bataty ok. 7 minut. Ułóż odsączone kawałki na papierze do pieczenia, posmarowanym łyżką oliwy. W miseczce wymieszaj sos, musztardę, miód i ¼ filiżanki oliwy. Po upieczeniu polej w naczyniu bataty sosem i posyp dynią.
Kolacja
Pasta miso to doskonały probiotyk, pod warunkiem że dodasz ją do ciepłej, a nie wrzącej wody.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 2 bataty obrane i pokrojone w kostkę
- 1 mała kapusta pekińska pokrojona w grube kawałki
- 1⁄3 filiżanki białej pasty miso
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- kilkanaście piórek szczypiorku, grubo pokrojonych
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotuj litr wody i włóż do wrzątku słodkie ziemniaki. Gotuj około 10 minut, aż będą miękkie. Włóż kapustę pekińską i gotuj 1 minutę. Dodaj fasolę i olej sezamowy. Odlej do miseczki kilka łyżek wody, żeby przestygła. Rozpuść w niej pastę miso. Kiedy zupa lekko przestygnie, dodaj rozrobione miso. Nalej do miseczek i posyp szczypiorkiem.
RW 11/2016
Komentarze