[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Przepisy na koktajle i smoothie. Zdrowe i pożywne napoje

Zrobić szybki koktajl to żadna sztuka. Sztuką jest tak dobrać składniki, żeby był nie tylko smaczny, ale i pełnił rolę kompletnej przekąski, która da Ci solidną dawkę zdrowia i energii. Oto 5 takich przepisów na koktajle – a każdy z nich zrobisz w mgnieniu oka.

5 zdrowych przepisów na koktajle Robione samodzielnie koktajle owocowo-warzywne i smoothie to orzeźwiająca dawka witamin i składników odżywczych (fot. shutterstock.com)

Dietetycy zalecają jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, ale beczka izotonika temu biegaczowi, któremu udaje się (oprócz wegetarian) dostarczyć tyle przez cały tydzień. Pomóc mogą w tym koktajle z warzyw i owoców, bo zamiast przeżuwać, wypijasz je duszkiem.

Pamiętaj tylko, że przygotowane własnoręcznie mikstury możesz przechowywać w lodówce przez 1 dzień w szczelnie zamkniętym pojemniku – nie dłużej. Najwięcej wartości odżywczych mają do 8 godzin od zrobienia.

Koktajl marchwiowo-pomarańczowy

Dawka mocy przed biegiem.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 garść szpinaku

Witamina A zawarta w marchewce odgrywa ważną rolę w przemianach i produkcji energii, której duże ilości zużywa organizm biegaczy. Witamina C z pomarańczy wspomaga układ odpornościowy i pozwala przyswoić żelazo ze szpinaku, niezbędne w transporcie tlenu do pracujących komórek mięśniowych.

Smoothie z arbuza i truskawek

Pij i ciesz się zdrowym sercem.

Składniki:

  • 70 g arbuza
  • 8 truskawek
  • ½ cm imbiru

Truskawki są jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego. Przyczynia się on do redukcji chorób serca. Potrzebujesz także witaminy B6 z arbuza, żeby organizm łatwo przyswoił kwas foliowy. Imbir z kolei zawiera sporo magnezu regulującego pracę serca i mięśni, a do tego dobrze działa na żołądek.

Koktajl jabłkowo-buraczany

Koktajl, który przyspieszy odnowę po biegu.

Składniki:

  • ½ buraka
  • 2 jabłka (bez pestek)
  • 1 kiwi

Azotany z buraków dodają mocy i redukują uszkodzenia mięśni powstałe w trakcie treningu. Kiwi dostarczają elektrolitów w postaci potasu i magnezu, które zużywasz wraz z wydalanym potem. Nie obieraj skórki jabłka, bowiem zawiera kwas ursolowy pomocny w odbudowie mięśni.

Koktajl o smaku ananasa i mango

Koktajl na mocne kości.

Składniki:

  • 1 garść jarmużu
  • ½ ananasa
  • 1 mango

Jarmuż to jedno z najbogatszych źródeł wapnia z roślin. Jego lekko gorzkawy smak równoważy słodycz ananasa pełnego magnezu, który obok wapnia bierze udział w mineralizacji kości. Jedno mango pokrywa dzienną dawkę witaminy C, a jej brak również przyczynia się do łamania kości.

Zobacz też: Koktajle owocowe: szklana pułapka na witaminy [PRZEPISY]

REKLAMA

Smoothie o smaku awokado i ogórka

Składniki: 1 awokado, ½ ogórka, 1 cytryna = mniej stresu

Kremowe awokado zawiera mnóstwo dobrych kwasów tłuszczowych, które pomagają przeciwdziałać zakrzepom krwi, kiedy żyły wypełnia wyzwalana przez stres adrenalina. Ogórek dostarcza fosfor, a cytryny witaminę B5, ponieważ te dwa składniki pożerane są łapczywie, kiedy się denerwujesz. Dopraw miodem.

Co zrobić z pulpą?

Nie wyrzucaj masy warzywnej czy owocowej, która pozostała w sokowirówce. Nie ma w niej za dużo wody, ale ciągle zawiera sporo substancji odżywczych.

  • Ciastka. 250 g pulpy owocowej lub z marchewki połącz ze 190 ml wody. W tym czasie w osobnym naczyniu wymieszaj 160 ml oleju roślinnego, 160 ml miodu i 1 jajko. Przelej do pulpy i dodaj 500 g razowej mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj. Uformuj małe dyski na papierze i piecz 15 minut w 200 st. C.
  • Sos na pasta party. Podsmaż jedną cebulę, garść pieczarek i 450 g mielonego mięsa z indyka. Dodaj następnie 2 puszki pomidorów bez skóry, 2 łyżki warzywnej pulpy, sól, pieprz i pół łyżeczki cukru do smaku. Jeśli lubisz śródziemnomorskie smaki, dodaj kilka listków rozmarynu i tymianku. Duś 20 minut i gotowe.
  • Babeczki. Wymieszaj na sucho 240 g razowej mąki z 60 g cukru, łyżeczką soli, cynamonu, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i garścią orzechów. Osobno ubij 4 jajka z 240 ml oleju i łyżeczką ekstraktu waniliowego. Wymieszaj wszystko, dodając 240 g pulpy owocowej. Nałóż do foremek i piecz 20 minut w 200 st. C.
  • Sorbet. Zblenduj 8-10 łyżek owocowej pulpy z 3-4 kostkami lodu i łyżką miodu lub cukru trzcinowego. Zamroź, ale nie na kość – tylko żeby wytworzyły się kryształki lodu, a masa ciągle była lekko plastyczna. Zmiksuj ponownie i podawaj w małych naczyniach przybranych świeżą miętą.

Wypróbuj inne przepisy na letnie koktajle owocowo-warzywne.

Blendery do smoothie i koktajli

Nowe blendery w kuchni biegacza oszczędzą czas i miejsce.

Sokowirówki dają klarowny sok nawet z twardych owoców i warzyw, choć pozbawiają Cię błonnika i są nieco droższe. Blendery za to mielą wszystko (większość nawet lód). Jeżeli masz małą kuchnię, wybierz blender ręczny – łatwo go schować w szafce. Oprócz koktajli, możesz nim łatwo zmiksować zupę. Mamy dla Ciebie kilka innych propozycji: od mocnych „kombajnów” do sprytnych blenderów z bidonem.

  • Magiczna szpatułka – Philips HR2096. Zmiksuje wszystko (no, niemal): od owoców i warzyw po lód, a to dzięki mocnemu, 800-watowemu silnikowi. Nawet jeśli wrzucisz dużo nieco twardszych warzyw, możesz je popchnąć specjalną szpatułką bez obawy, że zmielą ją noże.
  • Poręczny – Zelmer 491.6. Blender ręczny o mocy 700 W. Ma 15 ustawień obrotów, ale też można samodzielnie regulować jego moc rozdrabniania owoców i warzyw. Do tego funkcja „Turbo” dla niecierpliwych i tryb pracy pulsacyjnej pomocny przy rozdrabnianiu większych kawałków. W zestawie dzbanek.
  • Sprytny bidon – Severin SM 3737. Jego szklany kielich może nie imponuje wielkością (1 l), ale ten blender o mocy 500 W ma w zestawie bidon. Może nie taki, który zabierasz na trening, ale specjalny, o pojemności 600 ml, nakręcany na ostrze tnące. Pakujesz do niego składniki, mielisz, odkręcasz noże i pijesz bezpośrednio z niego. Oczywiście odwracasz go wcześniej przed odkręceniem, żeby zawartość nie wylądowała na podłodze.
  • Tytanowe ostrza – Electrolux Expressionist ESB7300S. Mocny, bo ma aż 900 W. Z łatwością pokruszy lód dzięki tytanowym ostrzom tnącym. Ostrza można łatwo odłączyć po zrobieniu koktajlu i wyczyścić urządzenie. Kielich pomieści 1700 ml koktajlu. Moc i tytan trochę jednak kosztują.

RW 07/2015

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij