Jajka już same w sobie są potężną bronią w walce o biegową formę, ale z takimi dodatkami, jak dobre węglowodany, grzyby i owoce nie mają sobie równych. To jedna z najczystszych form białka. Zawierają także korzystną dla mózgu cholinę i wspomagającą odbudowę mięśni po treningu leucynę. Każda z proponowanych, szybkich i prostych przekąsek ma ponad 8 g białka i trochę węgli dających razem około 200 kcal, które pomogą Ci zregenerować się po biegu. Mało? To zobacz 5 innych powodów, dlaczego warto jeść jajka.
No dobra, a co z cholesterolem w jajach? Według najnowszych badań u zdrowych, aktywnych osób, jedzony z umiarem, nie przyczynia się do zwiększenia ryzyka chorób serca. Większość ludzi śmiało może jeść jedno jajko dziennie. Tylko zjadaj je całe, bo w żółtku znajduje się spora część białka, wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach witaminy oraz antyoksydanty ważne dla utrzymania zdrowych oczu – luteina i zeaksantyna, dzięki którym wzrok i życiówka będą na medal.
Komentarze