[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Przepisy na sałatki z kapusty: sałatka tęczowa i karaibski coleslaw

Eskimosi mają 24 określenia na śnieg, ale i tak wypadają blado przy znanych nam 38 gatunkach liściastej królowej polskich stołów. Dania z kapusty nie muszą, ba, wręcz nie mogą być nudne. Oto 2 nowe i proste przepisy na kapuściane sałatki z dodatkiem kolorów i słońca.

Przepisy na sałatki z kapusty: sałatka tęczowa i karaibski coleslaw Karaibski coleslaw (na górze) i sałatka tęczowa (na dole) (fot. Cyd McDowell)

Kiszonej kapusty mogą nam zazdrościć biegacze z innych krajów, bo dzięki dobrym bakteriom wzmacnia ochronę przed wirusami. Wszystkie kapustowate pełne są witaminy K, która w połączeniu z wapniem i witaminą D wzmacnia kości łamiące się czasem na lodzie.

Do tego foliaty i żelazo pobudzają produkcję czerwonych krwinek potrzebnych do podtrzymania formy. Dodatkowo, prócz tego, że jest pyszna, to 1 filiżanka białej kapusty to aż 2 g błonnika, 90% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę C i tylko 19 kcal.

Sałatka tęczowa z kapusty pekińskiej i czerwonej

Składniki na 4 porcje:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty

  • 1/4 główki kapusty pekińskiej

  • 1 czerwona cebula

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • kawałki i sok 1 grejpfruta

  • kawałki i sok 1 pomarańczy

  • sok z 1 cytryny

  • 1 łyżka serka wiejskiego

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka rodzynek chili w proszku

  • sól ziołowa

Przygotowanie:

  1. Ustaw piekarnik na średnią moc.

  2. Posmaruj kapustę i cebulę oliwą z oliwek i opiekaj, obracając, by się nie spaliły (pekińska – 5 minut, czerwona – 10 minut).

  3. Odstaw do ostygnięcia, po czym porwij kapustę i posiekaj cebulę.

  4. W misce wymieszaj kawałki owoców, sok, serek wiejski, majonez i rodzynki.

  5. Dodaj kapustę i cebulę, wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i solą.

REKLAMA

REKLAMA

Karaibski coleslaw ze świeżej kapusty

Składniki na 6 porcji:

  • 1/4 filiżanki majonezu

  • 1/4 filiżanki oliwy z oliwek

  • 1/4 filiżanki świeżego soku z limonki

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 2 łyżki musztardy Dijon

  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego

  • 1 łyżka cukru

  • 2 małe papryczki chili, oczyszczone z nasion i drobno pokrojone

  • 1 ząbek czosnku, posiekany

  • ok. 0,5 kg posiekanej, świeżej kapusty: białej, czerwonej albo ich mieszanki

  • 2 duże starte marchewki

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj pierwsze 10 składników.

  2. Kapustę i marchewkę umieść w dużej misce i polej taką ilością sosu, by pokrył wszystkie składniki.

  3. Dopraw sałatkę solą i pieprzem wedle uznania.

Nie masz ochoty na kapustę? Spróbuj przepisów na inne sałatki:

RW 12/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij