Kiszonej kapusty mogą nam zazdrościć biegacze z innych krajów, bo dzięki dobrym bakteriom wzmacnia ochronę przed wirusami. Wszystkie kapustowate pełne są witaminy K, która w połączeniu z wapniem i witaminą D wzmacnia kości łamiące się czasem na lodzie.
Do tego foliaty i żelazo pobudzają produkcję czerwonych krwinek potrzebnych do podtrzymania formy. Dodatkowo, prócz tego, że jest pyszna, to 1 filiżanka białej kapusty to aż 2 g błonnika, 90% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę C i tylko 19 kcal.
Sałatka tęczowa z kapusty pekińskiej i czerwonej
Składniki na 4 porcje:
-
1/4 główki czerwonej kapusty
-
1/4 główki kapusty pekińskiej
-
1 czerwona cebula
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
kawałki i sok 1 grejpfruta
-
kawałki i sok 1 pomarańczy
-
sok z 1 cytryny
-
1 łyżka serka wiejskiego
-
1 łyżka majonezu
-
1 łyżka rodzynek chili w proszku
-
sól ziołowa
Przygotowanie:
-
Ustaw piekarnik na średnią moc.
-
Posmaruj kapustę i cebulę oliwą z oliwek i opiekaj, obracając, by się nie spaliły (pekińska – 5 minut, czerwona – 10 minut).
-
Odstaw do ostygnięcia, po czym porwij kapustę i posiekaj cebulę.
-
W misce wymieszaj kawałki owoców, sok, serek wiejski, majonez i rodzynki.
-
Dodaj kapustę i cebulę, wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i solą.