Mając w domu blender i sokowirówkę, a do tego skromne umiejętności kulinarne na poziomie drwala wywijającego siekierą przy wyrębie lasu, możesz w kilka minut, a niekiedy sekund, przyrządzić rewelacyjny napój.
„To, co szczególnie doceniam w sokach, to fakt, że często jednym ze składników mojego napoju jest warzywo, którego pojedynczo nawet bym nie tknął. Świeżo wyciskane soki dostarczą większej różnorodności warzyw, ziół, kiełków czy owoców. Dodane w niewielkich ilościach w wyciskanym soku nie są nawet wyczuwalne ani widoczne, a w przypadku dobrych połączeń składnikowych tworzą prawdziwą ambrozję” – mówi Mateusz Jasiński (TrenerBiegania.pl), wegetarianin i fan świeżo wyciskanych soków.
Jak przygotować owoce i warzywa do koktajlu?
- Owoce – jak jabłka czy gruszki – wyszoruj nową gąbką, ale nie obieraj ze skóry, tylko usuń nasiona.
- Idealne proporcje to jedna część owoców i 3 części warzyw. Owoce mają sporo cukru.
- Pozostałości z sokowirówki możesz użyć jako dodatek do masy na ciastka owsiane.
- Banan nie nadaje się do sokowirówki. Zblenduj go.
Oto 6 zdrowych przepisów na koktajle z warzyw i owoców:
Komentarze
~Elmo, 2019-04-02 20:46:12
~Marlena, 2018-02-09 12:40:46
Forrest, 2016-11-18 11:06:32
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?