Na głoda wystarczy garść mieszanki studenckiej (ok. 35 g). Ale garść, bo trzy to już ponad 500 kcal. By to spalić, musisz biegać prawie godzinę.
Chrupiący groszek
Dużo błonnika i białka trzyma apetyt w ryzach.
Przygotowanie:
- Zalej 2/3 filiżanki łuskanego, żółtego grochu w wodzie na 4 godziny. Odcedź i osusz. Rozgrzej 1/4 filiżanki oleju rzepakowego na patelni.
- Wrzuć groszek i mieszaj co chwilę, aż się zezłoci (około 15 minut). Przenieś na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz. Posyp 2 łyżeczkami curry i 1/2 łyżeczki soli.
Białkowe kulki figowe
Wapń i witamina K chronią kości przed złamaniami.
Przygotowanie:
- Zanurz 1,5 filiżanki suszonych fi g w gorącej wodzie na 30 min.
- Odcedź, osusz i wrzuć do miksera z 1/3 filiżanki białka w proszku, 1/4 filiżanki kakao, 1/4 filiżanki masła orzechowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, skórką otartą z 1 pomarańczy, sokiem z 1/2 pomarańczy i szczyptą soli.
- Uformuj kulki o średnicy 2 cm i obtocz je w wiórkach kokosowych.
Chipsy ziołowe z buraków
Azotany w burakach wspomagają transport tlenu, czyli wydolność.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia posmarowanym olejem.
- Obierz i pokrój na cienkie plastry 3 średniej wielkości buraki i rozłóż je obok siebie na blaszkach. Posmaruj lekko olejem z wierzchu.
- Piecz 20 minut lub do chwili, aż będą chrupiące, a ich brzegi zbrązowieją.
- Posyp pod koniec roztartym rozmarynem, solą i czarnym pieprzem.
Szukasz czegoś innego? O zdrowych przekąskach dla biegaczy pisaliśmy także tutaj: Metoda na głoda: 8 zdrowych przekąsek dla biegacza
Mieszanka studencka 3.0
Orzechy to źródło białka, a popcorn błonnika.
Przygotowanie:
- Wymieszaj 4 filiżanki popcornu, 3/4 filiżanki ulubionych orzechów, 1/2 filiżanki posiekanych suszonych owoców, 1/2 filiżanki gorzkiej czekolady i 1/3 filiżanki uprażonych nasion dyni.
Blok z granoli
Wiśnie i kakao wspomagają regenerację po biegu.
Przygotowanie:
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozpuść w mikrofalówce 2 filiżanki gorzkiej czekolady.
- Wymieszaj w misce razem z czekoladą 1 filiżankę granoli, 2 łyżeczki skórki z pomarańczy i 1 łyżeczkę cynamonu.
- Rozłóż na blaszce i posyp 1/2 filiżanki suszonych wiśni i 1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli. Poczekaj, aż zastygnie (około 30 minut).
RW 06/2017