Stany zapalne to normalna reakcja układu odpornościowego naszego organizmu na uszkodzenia tkanek (np. mięśni po ciężkim treningu), urazy lub inwazje patogenów (takich jak wirusy i bakterie). Charakteryzują się podwyższoną temperaturą, obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Nasz układ immunologiczny pozostaje aktywny do czasu naprawy tkanki lub usunięcia mikrobów – wtedy organizm wysyła sygnał, aby zmniejszyć stan zapalny. Jest to znane jako ostre zapalenie. Ale nie wszystkie stany zapalne są tak widoczne.
Mogą też mieć przebieg niemal bezobjawowy – wtedy nazywamy je stanami zapalnymi przewlekłymi. Dzieje się tak, gdy organizm jest poddawany ciągłemu stresowi fizycznemu i/lub psychicznemu. Kiedy tak się dzieje, substancje biochemiczne, które powinny naprawiać mięśnie, zamiast tego niszczą tkanki i zakłócają funkcjonowanie komórek. Może to zwiększać ryzyko urazów i prowadzić do zapalenia stawów oraz chorób układu krążenia.
Zobacz także: 5 najczęstszych stanów zapalnych biegaczy: przyczyny, objawy, leczenie
Jedzenie może znacząco wpływać na poziom ogólnoustrojowego stanu zapalnego; niektóre pokarmy go zwiększają, inne obniżają. Staraj się rzadziej sięgać po produkty wywołujące stany zapalne, czyli zawierające rafinowane cukry, tłuszcze trans i konserwanty, a także przetworzone mięso i alkohol. Jeśli spożywasz je regularnie, możesz wyzwalać reakcje zapalne, zagrażając swemu zdrowiu i formie. I zaproś tych przeciwzapalnych bohaterów do swej diety.
1. Tłuste ryby
Do produktów o silnym działaniu przeciwzapalnym zalicza się te, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Tłuste ryby – takie jak makrela, sardynki i łosoś – są nie tylko bogate w białko niezbędne do regeneracji mięśni, ale także należą do najlepszych źródeł omega-3.