[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przypis dla biegacza: Zdrowy domowy burger z indyka

Burger kojarzysz wyłącznie z niezdrowym fast foodem? Błąd! Domowy burger na bazie mięsa z indyka to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących sobie zdrowe odżywianie. Ilość tłuszczu w jego mięsie bije na głowę klasyczne kotlety z wołowiny.

Przypid dla biegacza: Burger z indyka fot. Mowie Kay, shutterstock.com

Zrobione z chudego mięsa drobiowego burgery są w istocie idealnym posiłkiem na regenerację po ciężkim biegu. Dostarczą Ci dobrej mieszanki białka i węglowodanów, aby odnowić zapasy glikogenu w mięśniach i naprawić ich uszkodzenia. Natomiast rukiew wodna lub bardziej dostępna w Polsce roszponka zawiera żelazo i kwas foliowy, odbudowujące czerwone krwinki. Ich zbawienny wpływ jest dla biegaczy kluczowy, ponieważ – według US National Library of Medicine – erytrocyty są uszkadzane za każdym razem, gdy uderzasz stopami o asfalt podczas biegu.

Zamiast frytek smażonych na oleju zrób frytki pieczone. Może nie będą tak chrupkie, ale dzięki temu o niebo zdrowsze i bez szkodliwego akrylamidu. Skrop je oliwą, np. o smaku czosnku i rozmarynu. Czosnek wzmacnia układ odpornościowy, tak kluczowy dla biegaczy szczególnie jesienią i zimą, a pikantne chili przyspiesza metabolizm.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g mięsa mielonego z indyka dobrej jakości
  • 1 ząbek czosnku, obrany i wyciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek chili
  • 1/2 papryczki chili (bez ziaren i drobno posiekana)
  • garstka posiekanej pietruszki
  • 2 pełnoziarniste bułki
  • 1 duży pomidor
  • garść roszponki lub rukwi wodnej
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka mielonego kminku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój ziemniaki w ćwiartki lub kawałki grubości małego palca. Umieść je na papierze do pieczenia i blaszce, skrop oliwą z oliwek, posyp pieprzem i kminkiem. Piecz około 30 min. W dużej misce zmieszaj mięso z indyka z czosnkiem, pastą z chili, papryczką i pietruszką. Następnie uformuj z niego burgery (zwilż ręce wodą, a mięso nie będzie przywierać).

Na patelnię wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i smaż burgery po dwie minuty z każdej strony, tak aby „kąpały się” się w wypuszczonych przez mięso „sokach”. Potem obniż temperaturę i smaż burgery jeszcze przez 3 minuty równomiernie z każdej strony, aż będą delikatnie brązowe.

Przekrój bułki – na jednej ze stron rozprowadź majonez, na drugiej ułóż wszystkie warstwy (pomidora, rukiew i mięso). Podawaj z upieczonymi ziemniakami.

W jednej porcji: kalorie 600, tłuszcz 18 g, węglowodany 77,5g, białko 36 g.

Jeszcze więcej przepisów na zdrowy fast food:

» Przepis dla biegacza: Domowy kebab z jagnięciny

» Przepis dla biegacza: Makaron z kurczakiem po azjatycku

» Przepis dla biegacza: Tortilla z jajkiem i awokado

RW 10/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij