Składniki na 6 porcji:
- 1 filiżanka zielonej lub brązowej soczewicy
- 1⁄4 szklanki oliwy
- 1⁄2 szklanki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 4 szalotki, drobno siekane
- 1 filiżanka siekanej natki pietruszki
- 1⁄2 ogórka posiekanego na kawałki
- 1 filiżanka pomidorów koktajlowych, posiekanych w ćwiartki
- 1 i 1⁄2 łyżeczki soli
- 6 kawałków filetów z łososia (około 110 g każdy)
- 3 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Ugotuj namoczoną wcześniej soczewicę. Połącz oliwę, sok z cytryny, czosnek, szalotkę, pietruszkę, ogórka, pomidory i sól. Odcedzoną soczewicę przełóż do warzyw, lekko wymieszaj i dopraw. Rozgrzej patelnię z 3 łyżeczkami oliwy. Ułóż na niej łososia oprószonego solą skórą do dołu. Grilluj około 4 minut. Następnie delikatnie przewróć na drugą stronę, używając szerokiej łopatki (a najlepiej dwóch), żeby przytrzymać rybę. Grilluj jeszcze 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Serwuj łososia na sałatce.
Jeśli masz ochotę na łososia, lecz niekoniecznie w powyższej aranżacji, spróbuj innych przepisów, które polecamy: Burgery z łososia na ananasie i Łosoś pieczony po azjatycku.
W porcji: 412 kcal, 25 g węglowodanów, 11 g błonnika, 34 g białka, 20 g tłuszczów (w tym 3 g tłuszczów nasyconych), 661 mg sodu.
RW 01-02/2017