Regeneracyjna sałatka z soczewicą i łososiem [PRZEPIS]

Łosoś jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera bogactwo kwasów tłuszczowych. W sałatkowym połączeniu z lekką soczewicą stanowi fantastyczny posiłek regeneracyjny, który nakarmi i pozwoli odbudować zmęczone treningiem mięśnie.

Sałatka z soczewicą i łososiem Mitch Mandell
Sałatka z soczewicy i łosoś to solidna dawka pełnowartościowego, świetnie przyswajalnego białka (fot. Mitch Mandell).

Składniki na 6 porcji:

  • 1 filiżanka zielonej lub brązowej soczewicy
  • 1⁄4 szklanki oliwy
  • 1⁄2 szklanki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 4 szalotki, drobno siekane
  • 1 filiżanka siekanej natki pietruszki
  • 1⁄2 ogórka posiekanego na kawałki
  • 1 filiżanka pomidorów koktajlowych, posiekanych w ćwiartki
  • 1 i 1⁄2 łyżeczki soli
  • 6 kawałków filetów z łososia (około 110 g każdy)
  • 3 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

Ugotuj namoczoną wcześniej soczewicę. Połącz oliwę, sok z cytryny, czosnek, szalotkę, pietruszkę, ogórka, pomidory i sól. Odcedzoną soczewicę przełóż do warzyw, lekko wymieszaj i dopraw. Rozgrzej patelnię z 3 łyżeczkami oliwy. Ułóż na niej łososia oprószonego solą skórą do dołu. Grilluj około 4 minut. Następnie delikatnie przewróć na drugą stronę, używając szerokiej łopatki (a najlepiej dwóch), żeby przytrzymać rybę. Grilluj jeszcze 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Serwuj łososia na sałatce.

Jeśli masz ochotę na łososia, lecz niekoniecznie w powyższej aranżacji, spróbuj innych przepisów, które polecamy: Burgery z łososia na ananasie i Łosoś pieczony po azjatycku.

W porcji: 412 kcal, 25 g węglowodanów, 11 g błonnika, 34 g białka, 20 g tłuszczów (w tym 3 g tłuszczów nasyconych), 661 mg sodu.

RW 01-02/2017

REKLAMA
}