Jaka temperatura nie pociąga za sobą zmian tempa metabolizmu? Odpowiedź: około 23 stopni Celsjusza. Mimo ocieplenia klimatu, od listopada do marca takie warunki treningowe będziesz miał tylko, jeśli wyjedziesz np. do Egiptu. Każdy stopień poniżej 23 oznacza dodatkową energię potrzebną do ogrzania Twojego organizmu.
Dlatego w chłodne dni warto wycisnąć dodatkową ilość ciepła z bardziej kalorycznych potraw. Najlepszym wyborem będą dania, która nie tylko rozgrzeją Cię od środka, ale również przyspieszą regenerację wychłodzonego i zmęczonego organizmu.
Dieta, która pomoże uniknąć przeziębienia
Zgodnie z teorią makrobiotyków, żywność można podzielić na: produkty gorące, ciepłe, neutralne, chłodne i zimne. Do zimnych należą np. owoce tropikalne, jogurty, niektóre warzywa (takie jak pomidor, ogórek czy sałata), a do ciepłych lub gorących np. mięso, kasze, rośliny strączkowe i przyprawy (chili, curry, imbir czy pieprz). Zimą dobrze jest unikać potraw wychładzających - np. nie powinniśmy, zwłaszcza na śniadanie, jeść jogurtów owocowych, które łączą dwa zimne składniki.
Jeżeli rano zwykle jadałeś jogurt, zimą przerzuć się na ciepłe kasze lub owsiankę, a jogurt jedz wieczorem. Unikaj owoców tropikalnych - zastępuj je tymi, które pochodzą z naszej strefy klimatycznej, np. jabłkami. To samo zrób w przypadku warzyw.
Polskie dania na stole biegacza
Zupy to bardzo dobre rozwiązanie, nie tylko w zimowe dni. Są sycące i bardzo dobrze rozgrzewają organizm, a do tego nie zalegają długo w żołądku. Wyższa wartość kaloryczna tradycyjnych polskich zup (krupnik, żurek, kapuśniak, ogórkowa, grochowa, fasolowa czy rosół) na pewno zostanie prawidłowo spożytkowana do produkcji dodatkowego ciepła.
Większość przedstawionych poniżej propozycji - niekoniecznie typowych dla polskiech kuchni - ma mnóstwo składników odżywczych, dzięki którym przegonisz choroby. To dobra wiadomość, zważywszy na to, że większość z nas - mimo zahartowania dzięki bieganiu - dopada zimowe przeziębienie. Zmiana diety na zimową ma więc naukowe i medyczne uzasadnienie.