Warto zawsze mieć pod ręką puszki z krojonymi pomidorami i fasolą - wystarczy tylko kilka dodatków i posiłek po treningu jest już prawie gotowy. Jeśli jednak w gotowaniu zup czujesz się raczej nowicjuszem, zobacz jak przyrządzić zdrową, domową zupę.
Cebulowa na mokry dzień
Słodkie cebule, roztopiony ser i bogaty w smaku wywar rozgrzeją Twoje przemarznięte kości po biegu. W tej zupie znajdziesz także węgle i białko, których potrzebujesz, aby się zregenerować.
Składniki (4 porcje)
- 3 łyżki oliwy
- 2 duże, żółte cebule pokrojone w półksiężyce
- liście z dwóch gałązek tymianku
- 1 liść laurowy
- ¼ filiżanki wytrawnej nalewki wiśniowej
- 3 filiżanki bulionu wołowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 4 kromki pełnoziarnistej bagietki
- 1 filiżanka kawałków żółtego sera typu szwajcarskiego
Przygotowanie
Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim płomieniu. Wrzuć cebule, tymianek i liść laurowy. Smaż 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i skarmelizuje się lekko. Wlej nalewkę wiśniową i zdrap brązowe kawałki cebuli z dna. Gdy płyn odparuje, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Włącz piekarnik na 150 stopni. Rozłóż kromki bagietki na papierze do pieczenia i każdą z nich posyp 2 łyżkami sera. Opiekaj przez 2,5 minuty albo do chwili, aż chleb będzie rumiany, a ser przybierze złoty kolor. Wsyp 2 łyżki sera na dno czterech niedużych misek. Wyciągnij liść laurowy z zupy i rozlej ją do misek. Na wierzch każdej z nich połóż opieczoną kromkę bagietki z serem.