Zapotrzebowanie na lekkie, zdrowe i smaczne napoje rozgrzewające powraca zawsze późną jesienią, kiedy słońca jest już coraz mniej, a jego miejsce zajmują ciemne chmury.
Herbata rumiankowa
Napar z zioła, które pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, ale jego wspaniałe właściwości znane są na naszych ziemiach od stuleci.
-
Przepis: Sproszkowane koszyczki rumianku wsypujemy do koszyczka i zalewamy gorącą, ale nie gotującą się wodą. Rumiankową saszetkę wkładamy do gorącej wody. Warto parzyć pod przykryciem przez kilka minut.
-
Ważne dla biegacza: Magia rumianku związana jest z olejkami eterycznymi. Chamazulen działa przeciwalergicznie, ma właściwości przeciwzapalne, rozkurcza mięśnie gładkie, neutralizuje toksyny. Jakby tego było mało, zawiera sole mineralne i witaminę C. Duży kubek rumianku to porządna dawka naturalnych leków przyspieszających regenerację i rozgrzewających organizm. Fitoterapia w czystej postaci.
-
Ciekawostka: Napar rumiankowy jest jednym z częściej pitych ziołowych rozgrzewaczy w Anglii. Zamawia się go w restauracjach i kawiarniach. Traktowany jest z równym szacunkiem jak herbata.
-
Kalorie: Duży kubek – 5 kcal (to nie błąd w druku: naprawdę tylko pięć kilokalorii).
-
Wersja light: Niepotrzebna.
Zobacz też: Niezłe ziółko: 10 najzdrowszych ziół, które musisz znać
Masala czaj
Najpopularniejsza aromatyczna indyjska herbata.
-
Przepis: Zagotować herbaciane liście (czarna herbata), dolać mleka, znów zagotować, wsypać mieszankę przypraw – masalę (kardamon, cynamon, imbir, goździki, pieprz, kolendra) – i ponownie zagotować. Dodać cukru do smaku.
-
Ważne dla biegacza: Oczyszcza nos i zatoki, a dodatkowy bonus to cudowny, rozgrzewający zapach. Teina sprawia, że jest to napój pobudzający, dlatego po treningu lepiej przygotować słabszy napar i skoncentrować się na przyprawach. Im ciemniejszą, mocniejszą herbatę zagotujemy, tym zawartość teiny będzie większa.
-
Ciekawostka: Hindusi rzadko używają mleka krowiego, zastępując je mlekiem roślinnym.
-
Kalorie: Duży kubek – 120 kcal (250 ml).
-
Wersja light: 40 kcal mniej. Zamień cukier na syrop z agawy, a mleko krowie – ryżowym.