Po tygodniach urlopu od zdrowego jedzenia i przymykania oka na kalorie, nadszedł czas na ruszenie z dietą, i to z wysokiego „D”. Ale nawet osobom, którym wydaje się, że mają jako taką wiedzę o żywieniu, zdarza się popełniać błędy.
Dotarliśmy do naukowych opracowań, dzięki którym obalamy mity i legendy o tym, co pozwala zrzucić kilogramy, a co trzyma je uparcie w biodrach i oponie. Nie wprowadzaj wszystkich zasad dietetycznych razem. Jeśli jedna zadziała, skup się na następnej.
Zakaz jedzenia słodyczy - także przed południem
Mit
Biegacze, którzy planują zrzucić kilka kilo (oj, ciężko to przychodzi, wiemy), przyjmują do wiadomości, że muszą zapomnieć o słodkościach. Uwaga – możesz jeść słodycze, a co więcej, możesz jeść słodkie na śniadanie (dobrym patentem na smaczne śniadanie są na przykład pancakes, czyli amerykańskie naleśniki). Zgodnie z wynikami badań opublikowanymi w marcu 2012 r. na łamach pisma „Steroids”: badacze dowodzą, że uczestnicy eksperymentu, którzy jedli bogate w węgle i białko śniadanie z deserem (całość ok. 600 kcal), schudli w ciągu 4 miesięcy więcej niż Ci, którzy rano jedli posiłek o niskiej zawartości węglowodanów.
- Prawda: Zjedz na śniadanie wspomniane 600 kcal w postaci dużej ilości owoców (np. w formie sałatki), źródeł białka i zdrowych tłuszczów (posypanych orzechami) oraz węgli (2 łyżki miodu), a na koniec naciesz się deserem. Unikaj bomb kalorycznych, jak wielki i kaloryczny shake z fast foodu. Spraw sobie koktajl z jogurtem waniliowym, łyżką lodów, bananem i odrobiną czekolady.
Dodatkowa porcja błonnika zapewni sytość
Mit
Owoce i warzywa zawierające sporo błonnika są trawione dłużej i utrzymują więcej wody, dlatego zapychają Cię na dłużej. Firmy podchwyciły temat i teraz w każdym jogurcie i batonie zbożowym mamy zwiększoną ilość błonnika. Ale czy ten sztucznie dodany błonnik działa? Specjaliści z University of Minnesota poprosili uczestników badania, aby Ci zastąpili dwa posiłki przekąską w postaci batona lub w batona, który zawierał 10 gramów dodanego błonnika.
Wyniki opublikowane na łamach „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” nie pozostawiły złudzeń. Okazało się, że dodatkowy błonnik nie powodował u badanych jakiegokolwiek uczucia sytości, a dodatkowo skarżyli się oni na mocniejsze wzdęcia. Błonnik potrafi być sojusznikiem biegaczy, ale przyswajany nieprawidłowo może okazać się wrogiem. Czytaj więcej w artykule: Czy błonnik jest zdrowy? Wady i zalety błonnika pokarmowego
- Prawda: Aby pokonać głód, jedz produkty naturalnie bogate w błonnik: pełne ziarna, makaron razowy, fasolę, wiórki kokosowe, brokuły. Produkty te są niskokaloryczne i zajmują w żołądku więcej miejsca niż przetworzona żywność z błonnikiem.
Komentarze