Czekolada to samo zdrowie. Przynajmniej ta gorzka. Wszystko dzięki ziarnom kakaowca – jej podstawowemu składnikowi. Jest to bogate źródło flawonoidów – przeciwutleniaczy zmniejszających stany zapalne oraz wspomagających prawidłową pracę serca. Tymi samymi atutami prozdrowotnymi mogą oczywiście pochwalić się również kakao oraz śruta kakaowa.
Wykorzystaj to, robiąc przekąski regeneracyjne po biegu – smaczne doładowanie energii, białka i przeciwutleniaczy. Oto przepis na gęste i ciągnące ciasteczka kakaowe – przepyszną przekąskę bezglutenową i bezmleczną. Do zjedzenia po biegu albo… kiedykolwiek!
Składniki:
- 1¾ szklanki niesłodzonego kakao
- 1½ szklanki mąki migdałowej
- 2¼ łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1¾ szklanki + 2 łyżki stołowe purée z kokosa⁄kremu kokosowego
- ½ szklanki soku ananasowego
- ½ szklanki wody
- 2¾ szklanki kropelek czekoladowych
Zobacz też: Czy ciemna czekolada jest zdrowa?
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 160 °C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Wymieszaj w misce kakao, mąkę, skrobię kukurydzianą, sól oraz proszek do pieczenia. Podczas mieszania w stałym tempie powoli wlej purée kokosowe.
- Dodaj sok ananasowy i wodę, mieszając, aż wszystkie produkty złączą się w jedną masę.
- Do masy wsyp kropelki czekoladowe.
- Podziel masę na 3 części, każdą z nich uformuj na kształt cienkich placków (o średnicy ok. 10 cm).
- Piecz ciastka przez 12–15 minut lub do momentu, aż krawędzie staną się delikatnie chrupiące. Po upieczeniu całkowicie ostudź ciasteczka.
- Przechowuj je w hermetycznym pojemniku w lodówce lub zamrażarce.
RW 04/2016