[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Słodko-gorzko: Przepis na zdrowe ciasteczka kakaowe

Czasem jesz, by mieć siły na bieganie, a czasem biegasz, by zjeść bez wyrzutów sumienia coś pysznego. A czasem możesz mieć i jedno, i drugie. 30 gramów czekolady to idealna dzienna porcja słodkości, która podładuje jednocześnie twoje akumulatory.

Słodko-gorzko: Przepis na zdrowe ciasteczka kakaowe fot. Mitch Mandell

Czekolada to samo zdrowie. Przynajmniej ta gorzka. Wszystko dzięki ziarnu kakaowca – jej podstawowemu składnikowi. Jest to bogate źródło flawonoidów – przeciwutleniaczy zmniejszających stany zapalne oraz wspomagających prawidłową pracę serca. Tymi samymi atutami prozdrowotnymi mogą oczywiście pochwalić się również kakao oraz śruta kakaowa.

Wykorzystaj to, robiąc przekąski regeneracyjne po biegu – smaczne doładowanie energii, białka i przeciwutleniaczy. Oto przepis na gęste i ciągnące ciasteczka kakaowe – przepyszną przekąskę bezglutenową i bezmleczną. Do zjedzenia po biegu albo… kiedykolwiek!

Składniki:

  • 1¾ szklanki niesłodzonego kakao
  • 1½ szklanki mąki migdałowej
  • 2¼ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1¾ szklanki + 2 łyżki stołowe purée z kokosa⁄kremu kokosowego
  • ½ szklanki soku ananasowego
  • ½ szklanki wody
  • 2¾ szklanki kropelek czekoladowych

Do dzieła!

Nagrzej piekarnik do 160 °C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Wymieszaj w misce kakao, mąkę, skrobię kukurydzianą, sól oraz proszek do pieczenia. Podczas mieszania w stałym tempie powoli wlej purée kokosowe. Dodaj sok ananasowy i wodę, mieszając, aż wszystkie produkty złączą się w jedną masę. Do masy wsyp kropelki czekoladowe. Podziel masę na 3 części, każdą z nich uformuj na kształt cienkich placków (o średnicy ok. 10 cm). Piecz ciastka przez 12–15 minut lub do momentu, aż krawędzie staną się delikatnie chrupiące. Po upieczeniu całkowicie ostudź ciasteczka. Przechowuj je w hermetycznym pojemniku w lodówce lub zamrażarce.

RW 04/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij