[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.0

Słodko-gorzko: Przepis na zdrowe ciasteczka kakaowe

Czasem jesz, by mieć siły na bieganie, a czasem biegasz, by zjeść bez wyrzutów sumienia coś pysznego. A czasem możesz mieć i jedno, i drugie. 30 gramów czekolady to idealna dzienna porcja słodkości, która podładuje jednocześnie twoje akumulatory.

Słodko-gorzko: Przepis na zdrowe ciasteczka kakaowe Gorzka czekolada to sojusznik biegaczy. Wykorzystaj jej moc! (fot. Mitch Mandell).

Czekolada to samo zdrowie. Przynajmniej ta gorzka. Wszystko dzięki ziarnom kakaowca – jej podstawowemu składnikowi. Jest to bogate źródło flawonoidów – przeciwutleniaczy zmniejszających stany zapalne oraz wspomagających prawidłową pracę serca. Tymi samymi atutami prozdrowotnymi mogą oczywiście pochwalić się również kakao oraz śruta kakaowa.

Wykorzystaj to, robiąc przekąski regeneracyjne po biegu – smaczne doładowanie energii, białka i przeciwutleniaczy. Oto przepis na gęste i ciągnące ciasteczka kakaowe – przepyszną przekąskę bezglutenową i bezmleczną. Do zjedzenia po biegu albo… kiedykolwiek!

REKLAMA

Składniki:

  • 1¾ szklanki niesłodzonego kakao
  • 1½ szklanki mąki migdałowej
  • 2¼ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1¾ szklanki + 2 łyżki stołowe purée z kokosa⁄kremu kokosowego
  • ½ szklanki soku ananasowego
  • ½ szklanki wody
  • 2¾ szklanki kropelek czekoladowych

Zobacz też: Czy ciemna czekolada jest zdrowa?

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 160 °C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  2. Wymieszaj w misce kakao, mąkę, skrobię kukurydzianą, sól oraz proszek do pieczenia. Podczas mieszania w stałym tempie powoli wlej purée kokosowe.
  3. Dodaj sok ananasowy i wodę, mieszając, aż wszystkie produkty złączą się w jedną masę.
  4. Do masy wsyp kropelki czekoladowe.
  5. Podziel masę na 3 części, każdą z nich uformuj na kształt cienkich placków (o średnicy ok. 10 cm).
  6. Piecz ciastka przez 12–15 minut lub do momentu, aż krawędzie staną się delikatnie chrupiące. Po upieczeniu całkowicie ostudź ciasteczka.
  7. Przechowuj je w hermetycznym pojemniku w lodówce lub zamrażarce.

RW 04/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij