Przed treningiem rozgrzewka, po biegu schłodzenie. A w upalne dni lody dla ochłody są wskazane i przed, i po (wiwat!). Najlepiej takie, które nie są zapakowane w folię, napakowane kolorową chemią i cukrem. Czyli domowe, z sezonowych owoców.
Ślinka cieknie?
Zmiksuj sobie taką przekąskę na patyku. Zblenduj na gładką masę 400 g truskawek i 200 g arbuza pokrojonych w kostkę, 50 ml soku z limonki i startej skórki z 1 limonki oraz 1 łyżkę miodu. Masę przełóż do foremek na lody i wsadź do zamrażalnika na 3 godziny. W zależności od wielkości foremek powstanie plus minus 8 lodów, a każdy z nich będzie miał ok. 30 kcal. Te napakowane antyoksydantami zimne lizaki pomogą obniżyć temperaturę ciała, a przy okazji dostarczą Ci węglowodanów, niezbędnych do regeneracji, oraz likopenu, który chroni skórę przed szkodliwym UV.
RW 06/2016