Suszone pomidory: Energia zasilana słońcem [PRZEPISY]

Suszone pomidory są świetnym uzupełnieniem diety – zwłaszcza zimą, kiedy wybór świeżych warzyw i owoców na lokalnym zieleniaku kurczy się niczym słupek rtęci w termometrach. Sprawdź nasze przepisy na sos do makaronu, dip i smakowe masło pomidorowe i ciesz się zdrowiem!

Przepisy na dania z suszonych pomidorów Ben Alsop
W porównaniu do świeżych, suszone pomidory zawierają o 20% więcej likopenu, który przeciwdziała nowotworom. (fot. Ben Alsop)

Pełne smaku, wygrzane w letnim słońcu pomidory suszy się, zachowując cały ich skoncentrowany smak i witaminy. Dostarczają witamin C i K, żelaza i likopenu – antyoksydantu wiązanego z obniżaniem ryzyka zapadnięcia na niektóre rodzaje raka. Suszone pomidory kupisz pakowane na sucho albo w zalewie z olejowej (te drugie są bardziej miękkie i łatwiej je przemycić w przepisie). Nadają potrawom głębię smaku, która bez względu na porę roku przywodzi na myśl lato. Dodawaj je do sałatek, kanapek, sosów i dressingów albo jedz posypane szczyptą ziół.

Sos do makaronu z suszonych pomidorów

Szybki i łatwy w przygotowaniu sos na pasta party po treningu.

Składniki:

  • 1 filiżanka suszonych pomidorów

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek

  • ½ filiżanki uprażonych migdałów

  • 2 sardele (anchois)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka świeżej bazylii

  • ½ łyżeczki posiekanego, świeżego oregano

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Zacznij gotować 500 g makaronu. Wszystkie wymienione wyżej składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż się połączą. Wmieszaj do sosu pół szklanki wody z gotowania makaronu. Przemieszaj sos z gorącym, odcedzonym makaronem. Posyp startym parmezanem.

Dip warzywno-pomidorowy

Połączenie sezamu i suszonych pomidorów daje niezwykły smak. Można też przekształcić go w dressing.

Składniki:

  • ½ filiżanki suszonych pomidorów

  • ½ filiżanki tahini (pasty sezamowej) lub filiżanka świeżego sezamu

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż się połączą. Dopraw solą. Jeśli chcesz zrobić dressing, dolewaj stopniowo wody, aż osiągniesz lekką konsystencję.

Pomidorowe masło smakowe

Rozpuść kawałek tego masła na pieczonym mięsie, kurczaku albo rybie.

Składniki:

  • ½ filiżanki miękkiego masła

  • 3 łyżki drobno posiekanych, suszonych pomidorów

  • garść natki pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w mikserze. Wstaw do lodówki i po godzinie gotowe.

RW 01-02/2017

Zobacz również:
REKLAMA
}