Pełne smaku, wygrzane w letnim słońcu pomidory suszy się, zachowując cały ich skoncentrowany smak i witaminy. Dostarczają witamin C i K, żelaza i likopenu – antyoksydantu wiązanego z obniżaniem ryzyka zapadnięcia na niektóre rodzaje raka. Suszone pomidory kupisz pakowane na sucho albo w zalewie z olejowej (te drugie są bardziej miękkie i łatwiej je przemycić w przepisie). Nadają potrawom głębię smaku, która bez względu na porę roku przywodzi na myśl lato. Dodawaj je do sałatek, kanapek, sosów i dressingów albo jedz posypane szczyptą ziół.
Sos do makaronu z suszonych pomidorów
Szybki i łatwy w przygotowaniu sos na pasta party po treningu.
Składniki:
-
1 filiżanka suszonych pomidorów
-
¼ szklanki oliwy z oliwek
-
½ filiżanki uprażonych migdałów
-
2 sardele (anchois)
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka świeżej bazylii
-
½ łyżeczki posiekanego, świeżego oregano
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zacznij gotować 500 g makaronu. Wszystkie wymienione wyżej składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż się połączą. Wmieszaj do sosu pół szklanki wody z gotowania makaronu. Przemieszaj sos z gorącym, odcedzonym makaronem. Posyp startym parmezanem.
Dip warzywno-pomidorowy
Połączenie sezamu i suszonych pomidorów daje niezwykły smak. Można też przekształcić go w dressing.
Składniki:
-
½ filiżanki suszonych pomidorów
-
½ filiżanki tahini (pasty sezamowej) lub filiżanka świeżego sezamu
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż się połączą. Dopraw solą. Jeśli chcesz zrobić dressing, dolewaj stopniowo wody, aż osiągniesz lekką konsystencję.
Pomidorowe masło smakowe
Rozpuść kawałek tego masła na pieczonym mięsie, kurczaku albo rybie.
Składniki:
-
½ filiżanki miękkiego masła
-
3 łyżki drobno posiekanych, suszonych pomidorów
-
garść natki pietruszki
-
2 ząbki czosnku
-
mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w mikserze. Wstaw do lodówki i po godzinie gotowe.
RW 01-02/2017