[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Suszone pomidory: Energia zasilana słońcem [PRZEPISY]

Suszone pomidory są świetnym uzupełnieniem diety – zwłaszcza zimą, kiedy wybór świeżych warzyw i owoców na lokalnym zieleniaku kurczy się niczym słupek rtęci w termometrach. Sprawdź nasze przepisy na sos do makaronu, dip i smakowe masło pomidorowe i ciesz się zdrowiem!

Przepisy na dania z suszonych pomidorów W porównaniu do świeżych, suszone pomidory zawierają o 20% więcej likopenu, który przeciwdziała nowotworom. (fot. Ben Alsop)

Pełne smaku, wygrzane w letnim słońcu pomidory suszy się, zachowując cały ich skoncentrowany smak i witaminy. Dostarczają witamin C i K, żelaza i likopenu – antyoksydantu wiązanego z obniżaniem ryzyka zapadnięcia na niektóre rodzaje raka. Suszone pomidory kupisz pakowane na sucho albo w zalewie z olejowej (te drugie są bardziej miękkie i łatwiej je przemycić w przepisie). Nadają potrawom głębię smaku, która bez względu na porę roku przywodzi na myśl lato. Dodawaj je do sałatek, kanapek, sosów i dressingów albo jedz posypane szczyptą ziół.

Sos do makaronu z suszonych pomidorów

Szybki i łatwy w przygotowaniu sos na pasta party po treningu.

REKLAMA

Składniki:

  • 1 filiżanka suszonych pomidorów

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek

  • ½ filiżanki uprażonych migdałów

  • 2 sardele (anchois)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka świeżej bazylii

  • ½ łyżeczki posiekanego, świeżego oregano

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Zacznij gotować 500 g makaronu. Wszystkie wymienione wyżej składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż się połączą. Wmieszaj do sosu pół szklanki wody z gotowania makaronu. Przemieszaj sos z gorącym, odcedzonym makaronem. Posyp startym parmezanem.

Dip warzywno-pomidorowy

Połączenie sezamu i suszonych pomidorów daje niezwykły smak. Można też przekształcić go w dressing.

Składniki:

  • ½ filiżanki suszonych pomidorów

  • ½ filiżanki tahini (pasty sezamowej) lub filiżanka świeżego sezamu

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż się połączą. Dopraw solą. Jeśli chcesz zrobić dressing, dolewaj stopniowo wody, aż osiągniesz lekką konsystencję.

Pomidorowe masło smakowe

Rozpuść kawałek tego masła na pieczonym mięsie, kurczaku albo rybie.

Składniki:

  • ½ filiżanki miękkiego masła

  • 3 łyżki drobno posiekanych, suszonych pomidorów

  • garść natki pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w mikserze. Wstaw do lodówki i po godzinie gotowe.

RW 01-02/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij