Pół pęczka zaspokoi ponad 100% Twego dziennego zapotrzebowania na wit. K, która wzmocni przeciążone kości, i zapewni nawet 65% dziennej dawki kwasu foliowego, pomagającego transportować tlen do pracujących mięśni. Jedząc szparagi, dostarczysz sobie też porcję potasu, bedącego jednym z najważniejszych elektrolitów (które zwykle pochłaniasz z izotoników).
Pędy te są także źródłem związków przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy, jak saponiny (obniżające cholesterol, a podnoszące odporność) i glutation (zwiększa metabolizm tłuszczu, a zmniejsza zmęczenie mięśni). Zawierają też białko i zgrany duet żelaza z wit. C. A przede wszystkim szparagi są pyszne w każdej postaci.
Nie wiesz, jak się zabrać za te badyle? To zależy od koloru. Zielone mają tę przewagę, że nie trzeba ich obierać – wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki. Białe pędy, oprócz obieraczki, wymagają dłuższego czasu gotowania. Obok znajdziesz trzy sposoby na pędy do zrobienia w pędzie.
Co z Ciebie wyrośnie?
Naukowcy potwierdzili, że aktywne dzieciństwo odpłaca się w dorosłym życiu mocnymi kośćmi i zdrową chrząstką. Wg innych badań już 7 minut intensywnych ćwiczeń dziennie utrzymuje dzieciaki w zdrowiu. Możesz zabierać małolaty np. na zabawę biegową, tylko nie przeholuj z dystansem.
- Wiek 5-6 = 100 m
- Wiek 7-8 = 200 m
- Wiek 9-10 = 400 m
Szparagi instant
Udało Ci się upolować superświeży pęczek? Wykorzystaj surowe główki i posiekane na cienkie talarki łodygi do wiosennej sałatki. Dodaj do nich groszek, ser feta, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
Ugotuj szparagi na parze (przez 3-5 min, żeby się nie rozgotowały) i podaj z jajkiem w koszulce. Już szybciej się nie da.
Pieczone szparagi to danie w stylu „bułka z masłem”. Polej szparagi oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Możesz je też skropić sokiem z cytryny. Piecz przez 12-15 min w 200 °C. Gotowe.
RW 05/2016