Już wiesz, że nie warto stawiać na pieczywo miękkie jak wata, bo to słaby zawodnik, ale kiedy dochodzi do konieczności wyboru między dwoma podobnymi produktami – powiedzmy, indykiem a kurczakiem – możesz nie wiedzieć, którego posłać na deskę w kuchni.
„Przyrządzając posiłek po treningu na bazie komosy lub brązowego ryżu, postępujesz lepiej niż jedząc pszenną bułkę, ale wybierając mistrza wartości odżywczych, możesz wspomóc swoje bieganie najlepszym paliwem, którego potrzebujesz” – przekonuje dietetyk Mitzi Dulan, współautor książki „Food is your fuel” („Jedzenie to twoje paliwo”).
Truskawki czy borówki?
Walka stulecia na początek. Oba rodzaje owoców to gwiazdy wszech czasów w świecie zdrowej żywności, ale badanie opisane w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” wykazało, że borówki, a w szczególności jagody leśne, przejawiają największą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich badanych owoców. Przeciwutleniacze wspomagają siłę układu odpornościowego i zmniejszają uszkodzenia mięśni wywołane treningiem.
- Zdrowy wybór: Zmiksuj borówki z żurawiną i zrób z nich dodatek do grillowanych mięs.
Pierś z kurczaka czy z indyka?
Żaden z tych dwóch rodzajów piersi drobiowej nie zawiera nasyconych tłuszczów, ale w indyczej znajdują się trzy dodatkowe gramy białka w 85-gramowej porcji, więcej żelaza, które pomaga dostarczać tlen do mięśni, oraz selenu. Ten minerał jest częścią enzymu zwanego glutationem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami, mogącymi powodować raka i choroby serca.
- Zdrowy wybór: Zamarynuj kawałki z piersi indyka z ziołami, solą, pieprzem i oliwą z pestek winogron (nadaje się do smażenia). Unikaj gotowych marynat – mają zazwyczaj dodatek glutaminianu sodu.
Zobacz też: Zdrowe zakupy: Lista produktów spożywczych z marketu