Sałatka fattoush
Błonnik z cieciorki pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i obniża cholesterol.
Składniki na 4 porcje:
- 400 gramów cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
- 1 łyżka harissy (lub po 1/2 łyżeczki mielonego kminku, czosnku, papryki i soli)
- 1/2 kubka płatków owsianych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżeczki miodu
- po 1/4 łyżeczki morskiej soli i czarnego pieprzu
- 1 główka sałaty rzymskiej, posiekanej
- 1 kubek pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 ogórek, grubo pokrojony
- 1/4 kubka pokruszonego sera feta
Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksuj cieciorkę, 3 łyżki wody, siemię lniane, sok cytrynowy, łyżkę oliwy i harissę (lub mieszankę przypraw). Miksuj, aż uzyskasz gładką pastę, a potem przełóż ją do średniej wielkości miseczki.
Zmieszaj z nią płatki owsiane. Jeśli masa jest lepka, dodaj łyżeczką więcej płatków, tak aby była zwarta, ale nie twarda.
Rękami uformuj z masy 16 klopsików o średnicy 2,5 centymetra.
Podgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Klopsy z cieciorkowej masy smaż na niej przez 8 minut, obracając je, aż równomiernie się zezłocą.
W tym czasie w dużej misce zmieszaj razem 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Dodaj sałatę, pomidorki, ogórka i wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.
Dodaj klopsiki do sałatki, wyłóż potrawę na 4 talerze i posyp każdą porcję fetą.