Niskokaloryczne i bogate w błonnik warzywa oraz owoce powinny znajdować się na szczycie listy zakupów każdego biegacza. Ale co robić zimą i jesienią, kiedy w warzywniaku królują marchew, jabłka, cebula, przezroczyste pomidory albo pozbawione smaku truskawki z Maroka? Odpowiedź jest bardzo prosta - za cel obierz sklepowe zamrażarki.
Szukaj w nich naturalnych produktów, a nie gotowych dań faszerowanych konserwantami i polepszaczami. Mrożone warzywa i owoce często nie odstają od świeżych. Nie mają tej sprężystości, ale mrożenie nie pozbawia ich smaku, ani wartości odżywczych.
Przy wyborze uważaj na paczki z bryłami lodu wewnątrz. Może to oznaczać, że produkt był rozmrożony i ponownie zamrożony, co niszczy jego smak i konsystencję, i grozi zatruciem pokarmowym. Nie wrzucaj wszystkich truskawek do miksera w celu przyrządzenia koktajlu. Są ciekawsze sposoby na wykorzystanie owoców i warzyw w okresie ich deficytu.
Brukselka
Kwas foliowy, witamina C, błonnik i potas – wszystkie te składniki znajdziesz na talerzu wypełnionym brukselką. Szczególną rolę odgrywa potas, który w dużych ilościach tracisz wraz z potem podczas treningu. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest za regulację płynów w organizmie oraz odpowiednią pracę mięśni.
Brukselka z musztardą: Rozmroź i osusz zamrożoną brukselkę. Ponacinaj główki, wykonując półcentymetrowy krzyżyk. Gotuj w osolonej wodzie, aż brukselka będzie miękka. Odcedź i podawaj posmarowane musztardą – najlepiej Dijon. To świetny dodatek do dań ze sztuką mięsa.
Jeżyna
Antocyjany – przeciwutleniacze zmniejszające uszkodzenia komórek mięśniowych, a przez to potreningowy ból mięśni. W jeżynach znajdziesz ich całą masę – mają ich nawet dwa razy więcej niż krewniaczki, czyli jagody czy truskawki. Jedna szklanka mrożonych jeżyn to 8 g błonnika i bogactwo manganu – minerału wzmacniającego kości i tkankę mięśniową.
Sos jeżynowy: W blenderze zmiksuj pół szklanki rozmrożonych jeżyn, dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę miodu i garść świeżych listków mięty. Polewaj sosem zielone sałaty lub pieczone mięso.