Włoskie sery: 2 dania dla biegaczy rodem z Italii

Dojrzałe włoskie sery dodadzą nie tylko smaku, ale i wartości odżywyczych potrawom stworzonym przez Joe Bastianicha, nowojorskiego restauratora o włoskich korzeniach, maratończyka i jurora telewizyjnego show „MasterChef”.

Włoskie sery: 2 dania dla biegaczy rodem z Italii Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Włoskie dojrzałe sery są pełne aromatu. Grana Padano, Parmigiano-Reggiano i Pecorino Romano są idealne do tego, aby tarte lub pokrojone w płatki dodawać je do potraw – cudownie wzbogacają smak jedzenia bez przeładowywania go kaloriami. Poza tym 30 gramów parmezanu zawiera 10 gramów białka i zaspokaja aż 33 procent dziennego zapotrzebowania na wapń.

Restaurator i autor książek kulinarnych Joe Bastianich wybiera głównie Grana Padano – został nawet ambasadorem tej marki. „W moim domu dodajemy go do wszystkiego, nawet deserów” – mówi szef kuchni, który osiem razy ukończył Maraton Nowojorski, a teraz dzieli się swoimi przepisami na dania w sam raz dla biegaczy.

Włoskie sery: 2 dania dla biegaczy rodem z Italii Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Tagliata z rukolą

Skladniki:

  • 350 g steku z polędwicy wołowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista i świeżo mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 4 kubki świeżej rukoli 
  • 50 g tartego sera Grana Padano 
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
  2. Natrzyj mięso łyżką oliwy, przypraw solą i pieprzem.
  3. Na dużej żeliwnej patelni podgrzej na średnim ogniu łyżkę oliwy. Smaż na niej czosnek przez ok. 1 minutę i zdejmij go z ognia.
  4. Usmaż na patelni stek, aż przyrumieni się i zezłoci (przez około 3 minuty z każdej strony).
  5. Przełóż mięso do piekarnika i piecz, aż będzie średnio wypieczony (ok. 4 minut). Wyjmij je i pozwól mu odpocząć przez 5 minut.
  6. Polej rukolę łyżką oliwy, przypraw solą i pieprzem.
  7. Pokrój stek w centymetrowej grubości plastry i ułóż je na rukoli.
  8. Posyp danie serem i spryskaj octem balsamicznym.
  9. Podziel na 2 porcje i podawaj od razu.
Włoskie sery: 2 dania dla biegaczy rodem z Italii Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Cavatappi z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 kg pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku, 2 posiekane i 3 w plasterkach
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki kruszonych płatków czerwonej papryki
  • ¼ łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 3 cebule dymki, posiekane
  • ¼ kubka prażonych orzeszków piniowych
  • ½ kubka wytrawnego białego wina
  • ½ kg makaronu cavatappi
  • 1 kubek posiekanej bazylii
  • 1/3 kubka tartego Grana Padano
  • 50 g sera Ricotta Salata

Sposób przygotowania:

  1. Do pomidorów dodaj 2 łyżki oliwy, posiekany czosnek, oregano, paprykę, sól i piecz je 30 minut w piekarniku w temp. 180 °C.
  2. Na patelni na 1 łyżce oliwy smaż przez 1 minutę czosnek. Dodaj dymkę, orzeszki i wino; gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
  3. Pomidorki, ugotowany makaron i bazylię wsyp na patelnię. Delikatnie wszystkie składniki wymieszaj
  4. Zdejmij patelnię z ognia i posyp danie serami. Podziel na 6 porcji.

Zobacz także:

RW 05-06/2020

REKLAMA
}