Wybierz lepszą wersję: 32 zdrowe produkty ze sklepu

Diabeł tkwi w szczegółach, przynajmniej jeśli idzie o Twoją dietę. Często wybieramy między pozornie podobnymi produktami, nie mając do końca świadomości, jak różne efekty mogą mieć na nasz organizm. Porównaliśmy je dla Ciebie - oto lepsza lodówka i spiżarnia biegacza.

Wybierz lepszą wersję: 32 zdrowe produkty ze sklepu I wave
Podczas zakupów, zawsze miej na uwadze zasady zdrowego odżywienia - jeśli masz możliwość, wybierz produkt, który będzie lepszy dla Twojego organizmu (fot. I wave/shutterstock.com)

Na sukces i dobre samopoczucie biegacza składają się także przemyślane, codzienne wybory. Czasami drobne zmiany mogą pomóc wypracować życiówkę czy szybszą regenerację. Poza wybieganiem kilometrów i zawziętością, liczy się również sposób odżywiania, paliwo jakie dostarczasz.

Zanim sięgniesz po suplementy diety sprawdź najpierw, czy obecny jadłospis pozwala Twojemu organizmowi działać prawidłowo. Nawet drobne modyfikacje w dotychczasowej liście zakupów poprawić mogą nie tylko Twoje czasy, ale i zdrowie. Nie musisz od razu biec do dietetyka, by wprowadzić zmiany.

Zacznij od mądrych wyborów w supermarkecie. Zrób przegląd lodówki i domowej spiżarni.

Lodówka i spiżarnia biegacza Wojciech Małkowicz
Lodówka to przede wszystkim miejsce przechowywania wędlin, nabiału i warzyw - zobacz, które produkty powinny do niej trafić (fot. Wojciech Małkowicz).

1. Serek wiejski vs. serek wiejski light

Biegacze nie muszą jeść odtłuszczonego serka. Co ciekawe, produkt light ma więcej węglowodanów niż jego tradycyjna wersja.

2. Ser żółty vs. serek topiony

Ser żółty to najlepsze źródło wapnia dla kości biegacza. Topiony nie ma wapnia.

3. Jogurt z owocami 7 zbóż vs. pudding z bitą śmietaną

Na drugie śniadanie wybieraj jogurt z dodatkiem zbóż, dostarczających energii stopniowo przez dłuższy czas.

4. Masło vs. margaryna

Jeżeli wyniki Twoich badań cholesterolu LDL są w normie, nie ma potrzeby zastępowania masła.

5. Makrela w oleju vs. makrela w pomidorach

Makrela w oleju jest zazwyczaj świeższą i lepszą jakościowo rybą od tej w tomacie.

6. Mleko 2% vs. mleko 0,5%

Tłuszcz mleczny jest ważnym składnikiem odżywczym, nie warto więc ograniczać jego ilości poprzez spożywanie mlecznych produktów light.

7. Jogurt naturalny vs. jogurt pitny owocowy

Lepszy jest jogurt naturalny z kawałkami świeżych owoców sezonowych.

8. Jogurt grecki vs. śmietana 18%

Jogurt grecki to źródło wapnia i bakterii fermentacji mlekowej, które wspomagają trawienie. Nie ma ich w tłustej śmietanie.

9. Kiełbasa krakowska vs. salami

Krakowska pozwala zachować większą kontrolę nad ilością tłuszczu zwierzęcego w codziennej diecie.

10. Musztarda vs. ketchup

Zwykły ketchup jest pełen zagęstników. Musztarda ma przynajmniej gorczycę.

11. Chuda szynka vs. baleron

Baleron ma dużo tłuszczu. Szynka bez przerostów jest dobrym źródłem białka.

12. Parówki z szynki vs. parówki popularne

Popularne zazwyczaj wytwarzane są z resztek, które pozostają w zakładzie produkcyjnym.

13. Izotonik vs. energetyk

Dodatek substancji pobudzających może zaszkodzić odwodnionemu organizmowi w trakcie lub po wysiłku.

14. Woda aloesowa vs. woda smakowa

Smakowa ma sztuczne aromaty. Wybierz aloesową z naturalnym sokiem lub sam wymieszaj wodę cytryną.

Lodówka i spiżarnia biegacza Wojciech Małkowicz
Spiżarnia potrafi być bardzo niebezpiecznym miejscem dla zdrowej diety - często bywa schronieniem dla produktów, które powinny zostać na sklepowych półkach (fot. Wojciech Małkowicz)

15. Cukier trzcinowy vs. cukier biały

Nierafinowany cukier trzcinowy zawiera ok. 20 razy więcej cynku i żelaza od cukru z buraków.

16. Batonik muesli Fitness z czekoladą vs. batonik czekoladowy Mars

Jeżeli batonik jest Twoją jedyną szansą na przekąskę przed treningiem, wybierz batonik muesli.

17. Kakao naturalne vs. kakao słodzone dla dzieci

Ciemne kakao ma więcej magnezu, ale to dla dzieci, dzięki dodatkowej zawartości węglowodanów, działa regeneracyjnie po treningu.

18. Drożdżówka z owocami vs. croissant

Croissant to bomba chorobotwórczych nasyconych kwasów tłuszczowych. Drożdżówka nie jest bez winy, ale to ją wybierz.

19. Herbata zielona vs. herbata czarna

Zielona ma więcej przeciwutleniaczy od czarnej. Działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie się.

20. Kawa parzona vs. rozpuszczalna

Napar kawy parzonej ma zdecydowanie niższą zawartość metali toksycznych (ołowiu i kadmu) od kawy rozpuszczalnej.

21. Orzeszki ziemne bez soli vs. solone

Wybieraj orzeszki bez soli – jej nadmiar przyczynia się do rozwoju nadciśnienia.

22., 23. Makaron pełnoziarnisty i ryż brązowy vs. makaron zwykły i ryż biały

Makaron jajeczny i biały ryż powinny pojawić się na talerzu biegacza w okresie ciężkich treningów lub przygotowań do zawodów. Makaron razowy lub pełnoziarnisty oraz brązowy ryż to rozwiązanie na co dzień – dodatkowe źródło błonnika i minerałów.

24. Chleb pełnoziarnisty vs. biały tostowy

Tosty to mieszanka konserwantów, pozbawiona witamin i składników mineralnych. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham.

25. Powidła vs. dżem

Wybieraj dżem z całymi owocami. Najlepsze są domowe powidła.

26. Owoce suszone vs. kandyzowane

Rodzynki, suszone daktyle, morele i inne są wystarczająco słodkie.

27. Muesli vs. słodkie chrupki

Muesli to bomba minerałów, która może być codzienną przekąską bądź głównym posiłkiem. Słodkie chrupki zjadaj na ok. 30 minut przed bieganiem.

28. Sok pomarańczowy 100% vs. nektar

Zawsze wybieraj sok. Chociaż nie jest on świeżo wyciskany, to i tak jest lepszy od napoju i nektaru.

29. Zupa gotowa płynna vs. zupa w proszku

Żadna z nich nie jest dobra, ale jeśli musisz coś szybko zjeść, wybieraj płynne.

30. Woda magnezowo-wapniowa vs. woda źródlana

Mineralna nawadnia i dostarcza więcej mikroelementów niż źródlana.

31. Olej rzepakowy vs. olej z pestek winogron

Rzepakowy ma lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3; jest lepszy na serce i krążenie.

32. Chipsy vs. popcorn

Popcorn ma sporo błonnika, chipsy ziemniaczane – tłuszczu.

RW 11/2013

Zobacz również:
REKLAMA
}