15. Cukier trzcinowy vs. cukier biały
Nierafinowany cukier trzcinowy zawiera ok. 20 razy więcej cynku i żelaza od cukru z buraków.
16. Batonik muesli Fitness z czekoladą vs. batonik czekoladowy Mars
Jeżeli batonik jest Twoją jedyną szansą na przekąskę przed treningiem, wybierz batonik muesli.
17. Kakao naturalne vs. kakao słodzone dla dzieci
Ciemne kakao ma więcej magnezu, ale to dla dzieci, dzięki dodatkowej zawartości węglowodanów, działa regeneracyjnie po treningu.
18. Drożdżówka z owocami vs. croissant
Croissant to bomba chorobotwórczych nasyconych kwasów tłuszczowych. Drożdżówka nie jest bez winy, ale to ją wybierz.
19. Herbata zielona vs. herbata czarna
Zielona ma więcej przeciwutleniaczy od czarnej. Działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie się.
20. Kawa parzona vs. rozpuszczalna
Napar kawy parzonej ma zdecydowanie niższą zawartość metali toksycznych (ołowiu i kadmu) od kawy rozpuszczalnej.
21. Orzeszki ziemne bez soli vs. solone
Wybieraj orzeszki bez soli – jej nadmiar przyczynia się do rozwoju nadciśnienia.
22., 23. Makaron pełnoziarnisty i ryż brązowy vs. makaron zwykły i ryż biały
Makaron jajeczny i biały ryż powinny pojawić się na talerzu biegacza w okresie ciężkich treningów lub przygotowań do zawodów. Makaron razowy lub pełnoziarnisty oraz brązowy ryż to rozwiązanie na co dzień – dodatkowe źródło błonnika i minerałów.
24. Chleb pełnoziarnisty vs. biały tostowy
Tosty to mieszanka konserwantów, pozbawiona witamin i składników mineralnych. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham.
25. Powidła vs. dżem
Wybieraj dżem z całymi owocami. Najlepsze są domowe powidła.
26. Owoce suszone vs. kandyzowane
Rodzynki, suszone daktyle, morele i inne są wystarczająco słodkie.
27. Muesli vs. słodkie chrupki
Muesli to bomba minerałów, która może być codzienną przekąską bądź głównym posiłkiem. Słodkie chrupki zjadaj na ok. 30 minut przed bieganiem.
28. Sok pomarańczowy 100% vs. nektar
Zawsze wybieraj sok. Chociaż nie jest on świeżo wyciskany, to i tak jest lepszy od napoju i nektaru.
29. Zupa gotowa płynna vs. zupa w proszku
Żadna z nich nie jest dobra, ale jeśli musisz coś szybko zjeść, wybieraj płynne.
30. Woda magnezowo-wapniowa vs. woda źródlana
Mineralna nawadnia i dostarcza więcej mikroelementów niż źródlana.
31. Olej rzepakowy vs. olej z pestek winogron
Rzepakowy ma lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3; jest lepszy na serce i krążenie.
32. Chipsy vs. popcorn
Popcorn ma sporo błonnika, chipsy ziemniaczane – tłuszczu.
RW 11/2013