Owsianka z jabłkiem i marchewką
(3 z 10 porcji warzyw i owoców)
To robione na raty śniadanie to bogate w węglowodany paliwo, które da moc mięśniom. Dzięki marchewce nie tylko będziesz lepiej widzieć, biegając w nocy – zawiera także biotynę, która stabilizuje poziom glukozy we krwi. Natomiast z badania opisanego w „Nutrition Journal” wynika, że ludzie, którzy jedzą jabłka, są aż o 30% mniej zagrożeni otyłością niż ci, którzy tego nie robią.
Składniki (4 porcje):
- 4 soczyste jabłka
- 3 marchewki
- 200 g płatków owsianych
- 200 ml soku jabłkowego
- 100 ml mleka owsianego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 banan, pokrojony
- garść orzechów pekan
Sposób przygotowania:
1. Starej rady „jedz jabłko dziennie” warto słuchać, bo fitoskładniki jabłek oddziałują pozytywnie na bakterie jelitowe. Obierz i zetrzyj jabłka na tarce razem z marchewką.
2. W misce połącz płatki owsiane (bogate w beta-glukan, składnik błonnika obniżający poziom cholesterolu) z sokiem jabłkowym, mlekiem owsianym i syropem klonowym. Niestety, syrop klonowy nie wlicza się do naszej „dziesiątki”, chociaż jest całkiem niezłym źródłem polifenoli, które chronią przed stanami zapalnymi. Teraz po prostu przykryj naczynie i odstaw je na noc do lodówki.
3. Podziel na porcje następnego dnia, dodaj do nich pokrojonego banana i posyp je pokruszonymi orzechami pekan, które możesz wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni. Zjedz przed lub po porannym treningu, aby nakarmić mięśnie energią.
Dobij do dziesiątki:
-
Możesz zrobić prostą sałatkę na obiad lub lunch z pokrojonymi pomidorami, pokruszoną fetą i kostkami arbuza. Posyp ją pestkami dyni prażonymi w sosie sojowym i świeżą trybulą, a następnie podawaj z filetem z makreli. (+2 porcje)
-
Spróbuj broccamole na toście – to po prostu rozgniecione, dojrzałe awokado zmieszane z ugotowanymi, przyprawionymi i zmiksowanymi łodygami brokułów, z odrobiną chili i cebuli. (+2 porcje)
-
Na obiad upiecz pokrojoną dynię Hokkaido z jarmużem, odrobiną oliwy z oliwek, solą i chili. Podawaj z miętowym winegretem i marynowanymi cebulkami jako sycącą sałatkę z pieczonych warzyw lub serwuj z pieczoną wieprzowiną albo dorszem. (+3 porcje)