Wybierz: sałaty
Zamiast: warzyw strączkowych
Kiedy? Do obiadu
Dlaczego? Rośliny strączkowe są źródłem cennych minerałów, witamin i białka, mogą jednak powodować wzdęcia, które będą Ci utrudniać bieganie. Natomiast warzywa zielone i liściaste, jak szpinak czy jarmuż, dostarczają magnez zapobiegający skurczom i zmęczeniu mięśni.
Wybierz: łososia
Zamiast: tuńczyka
Kiedy? Po treningu
Dlaczego? Ilość białka w mięsie obu ryb jest na podobnym poziomie. Łosoś jest natomiast bogatszy pod względem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych i szybszej regeneracji mięśni po treningu.
Wybierz: białko serwatkowe
Zamiast: suplementów z białek roślinnych
Kiedy? Po siłowni
Dlaczego? Preparaty na bazie białek roślinnych, głównie sojowych, są tańsze i coraz bardziej popularne, ale proteiny z białka serwatkowego są znacznie łatwiej przyswajalne, a do tego zawierają więcej różnych aminokwasów, dzięki czemu lepiej wspierają regenerację Twoich mięśni - a to pozwala Ci intensywniej trenować. Poza tym wspomniana soja zaburza produkcję hormonów u mężczyzn.
Wybierz: sznycel wieprzowy
Zamiast: filetu drobiowego
Kiedy? Na niedzielny obiad po długim biegu
Dlaczego? Wieprzowe mięso, przyrządzone w sposób beztłuszczowy, np. grillowane, ma mniej kalorii niż smażona pierś z kurczaka. Czerwone mięso zawiera za to więcej składników odżywczych niż drób, co ułatwia regenerację i odzyskanie energii po biegu.
Wybierz: chude mleko
Zamiast: napoju izotonicznego
Kiedy? Po biegu
Dlaczego? Po treningu chłodny napój izotoniczny smakuje niesamowicie, ponieważ zawiera sztuczne substancje smakowe i słodzące. Zimne mleko jest jednak lepszym rozwiązaniem od dostarczania organizmowi syntetycznych witamin i minerałów.