Zapiekanka z buraków i orzo - zastrzyk energii przed biegiem

Buraki, na długie lata zdegradowane do długoplanowych ról na naszych talerzach, zasługują na to, by przywrócić im status gwiazd - przynajmniej w menu biegaczy. Ich głównymi atutami są azotany i azotyny - związki, z których w organizmie powstaje tlenek azotu, zwiększający naszą zdolność do wysiłku. Zobacz, jak z nich przyrządzić super dobre przedtreningowy lub przedstartowy posiłek.

Zapiekanka z buraków i orzo - zastrzyk energii przed biegiem Getty Images
fot. Getty Images

Ta potrawa z buraków i makaronu orzo to doskonałe danie przedstartowe. Buraki to prawdziwa superżywność. Badania wykazały, że azotany i azotyny w warzywach korzeniowych mogą zwiększać wydolność tlenową, podnosząc poziom tlenku azotu we krwi – pozwala to wykorzystać większą ilość tlenu podczas wysiłku. Połącz go z potęgą węglowodanów z makaronu i masz idealną, zwiększającą Twoje możliwości kolację przed zawodami.

REKLAMA

Buraki są również bogate w przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć ryzyko chorób serca. Z kolei bazylia jest dobrym źródłem magnezu, który wspiera krążenie krwi, a orzeszki piniowe to mocny zastrzyk tłuszczów omega-3, które chronią naczynia krwionośne.

Porcje: 4

Wartości odżywcze 1 porcji: 555 kcal, 23 g białka, 64 g węglowodanów, 22 g tłuszczu, 7 g błonnika, 10 g cukru

Składniki:

  • 300 g surowych buraków
  • 300 g makaronu orzo
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 50 g serka śmietankowego
  • 100 g tartego parmezanu, plus jeszcze trochę do posypania dania
  • 3 łyżki pesto
  • duża garść bazylii, grubo podartej
  • 25 g orzechów piniowych

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C (180 °C z termoobiegiem).

  2. W gumowych rękawiczkach, aby zapobiec poplamieniu dłoni, obierz i zetrzyj buraki. Włóż je do dużego naczynia do zapiekania. Dodaj makaron orzo, bulion i dużo przypraw.

  3. Duś w piekarniku przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aż orzo zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty.

  4. Dodaj serek śmietankowy i parmezan. Nałóż pesto i lekko zamieszaj. Posyp bazylią i orzeszkami piniowymi. Jeśli lubisz, podawaj z dodatkowym parmezanem.

Zobacz też:

RW 11-12/2020

Zobacz również:
Od ruchomości Twojego korpusu mogą w znacznym stopniu zależeć dwie kluczowe dla Twojego biegania rzeczy: swoboda oddychania, kiedy biegniesz, oraz technika samego biegu. Sprawdź, czy jesteś "sztywniakiem", i wypróbuj ćwiczenia, które pomogą Ci zwiększyć zakresy ruchu tułowia, by móc przyspieszyć i mniej się w biegu męczyć.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA