Zima może nie dała nam się w tym roku mocno we znaki, ale i tak świeże, kolorowe owoce i warzywa są dla wielu tylko mglistym wspomnieniem. Nie mając ich pod ręką, łatwo wpaść w złe nawyki żywieniowe. Wróć więc szybko do korzeni – i to dosłownie. Produktów przetworzonych w jak najmniejszym stopniu, dadzą Ci kopa na treningu.
Tnij cukier
Dietetyczne porządki zacznij od krytycznego prześwietlenia spiżarni pod kątem wszystkiego, co zawiera słodziki i cukier. W 2013 roku w „American Journal of Public Health” opublikowano rezultaty trwających ponad 30 lat badań, które objęły grupę 5000 mężczyzn i kobiet. Obliczono, że w czasie trwania eksperymentu spożycie cukrów wzrosło aż o ponad 50%! W Polsce otyłość także staje się problemem społecznym.
OK, jemy mniej tłustego mięsa, ale nadal tony cukru. Za dużo słodyczy wiąże się ze wzrostem podatności na zachorowania, w szczególności na cukrzycę. Więc jeśli cukry, to tylko naturalne – z warzyw i owoców. Niestety, cukry podstępnie kryją się np. w jogurtach czy nawet sosach do makaronów.
Monitoruj składniki kupowanych produktów pod kątem cukrów i wybieraj te, które mają ich najmniej (albo wcale). Zamień słodkie płatki śniadaniowe, jogurty smakowe i inne beztłuszczowe produkty (producenci zamieniają podstępnie tłuszcz na cukier) na płatki owsiane, jogurt naturalny i miód.
Wejdź w surowe
Po zimie i daniach z mrożonych warzyw pewnie marzysz o czymś świeżym i chrupiącym? I bardzo słusznie. Gotowanie zwiększa ilość kalorii pozyskiwanych z pokarmów. Oprócz tego ułatwia proces trawienia, więc spalasz mniej kalorii podczas przetwarzania pokarmów po ich spożyciu.
Co mamy na myśli? To, że zjedzenie surowej marchewki czy tatara z łososia dostarczy Ci mniej kalorii niż taka sama ilość gotowanej marchwi i grillowanej ryby. Co więcej – surowe jedzenie wymaga dokładniejszego gryzienia i przeżuwania, a obie te czynności są rejestrowane przez mózg, czego efektem jest szybsze uczucie sytości.
W ramach zarówno dań głównych, jak i przystawek postaw na surowe. Do grillowanego kurczaka (tego surowego nie polecamy) dodaj sałatkę z surowych warzyw. Postaw na tartą kapustę lub liście sałaty, a w ramach przekąsek podjadaj orzechy i małe marchewki. Do płatków owsianych dodaj jogurt i owoce leśne – mogą być mrożone, a makaron al dente serwuj ze świeżym sosem pomidorowym z brokułami zanurzonymi na minutę we wrzącej wodzie.