[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.2

Zdrowa przekąska dla biegaczy: muffiny w stylu slow food

Kuchnia slow food lubi masło. Nie unikaj go, bo to superźródło rozpuszczalnych w tłuszczach wit. A, E i K, niezbędnych do przyswajania wapnia. Wypróbuj nasz przepis na zdrowe muffinki - będą idealną przekąską, która pozwoli Ci przyjąć trochę tłuszczu i nie martwić się o wagę.

Przepis na zdrowe muffiny slow food Dodatek warzyw sprawia, że Twoje muffinki będą wilgotne i bardziej zdrowe. (fot. Mitch Mandel)

Muffinki już od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością – i nic nie wskazuje na to, by ten trend miał w najbliższym czasie osłabnąć. Jeśli dotychczas myślałeś (lub myślałaś), że w diecie biegacza nie ma miejsca na tego typu słodkości, z przyjemnością wyprowadzamy Cię z błędu.

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 filiżanki mąki razowej

  • 1 filiżanka górskich płatków owsianych

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki soli morskiej

  • ½ filiżanki posiekanych orzechów włoskich

  • ½ filiżanki rodzynek, posiekanych daktyli albo kawałków czekolady (opcjonalnie dodatki)

  • 3 rozmieszane jajka

  • 1 filiżanka tartej cukinii

  • 1 filiżanka tartej marchewki

  • 6 łyżek masła

  • ½ filiżanki miodu

Szukasz więcej przepisów na zdrowe przekąski? Zobacz tutaj: Zdrowe przekąski a bieganie: Co jeść między posiłkami? oraz tu: Metoda na głoda: 8 zdrowych przekąsek dla biegacza.

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

  2. Przygotuj blaszkę, na której zmieścisz 12 muffinek w papilotkach.

  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę, sól i orzechy włoskie oraz 2/3 rodzynek, daktyli albo kawałków czekolady (jeśli ją dodajesz).

  4. W innej misce wymieszaj jajka, cukinię, marchewkę, masło i miód. Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż się połączą. Ciasto ma być gęste.

  5. Wyłóż łyżką masę do papilotek, napełniając każdą po brzegi i posypując resztą dodatków.

  6. Piecz, aż muffinki ładnie przyrumienią się z wierzchu, a wetknięta w środek wykałaczka będzie czysta (25-30 minut).

RW 05/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij