Muffinki już od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością – i nic nie wskazuje na to, by ten trend miał w najbliższym czasie osłabnąć. Jeśli dotychczas myślałeś (lub myślałaś), że w diecie biegacza nie ma miejsca na tego typu słodkości, z przyjemnością wyprowadzamy Cię z błędu.
Składniki na 12 muffinek:
-
2 filiżanki mąki razowej
-
1 filiżanka górskich płatków owsianych
-
2 łyżeczki cynamonu
-
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
½ łyżeczki soli morskiej
-
½ filiżanki posiekanych orzechów włoskich
-
½ filiżanki rodzynek, posiekanych daktyli albo kawałków czekolady (opcjonalnie dodatki)
-
3 rozmieszane jajka
-
1 filiżanka tartej cukinii
-
1 filiżanka tartej marchewki
-
6 łyżek masła
-
½ filiżanki miodu
Szukasz więcej przepisów na zdrowe przekąski? Zobacz tutaj: Zdrowe przekąski a bieganie: Co jeść między posiłkami? oraz tu: Metoda na głoda: 8 zdrowych przekąsek dla biegacza.
Przygotowanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
-
Przygotuj blaszkę, na której zmieścisz 12 muffinek w papilotkach.
-
W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę, sól i orzechy włoskie oraz 2/3 rodzynek, daktyli albo kawałków czekolady (jeśli ją dodajesz).
-
W innej misce wymieszaj jajka, cukinię, marchewkę, masło i miód. Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż się połączą. Ciasto ma być gęste.
-
Wyłóż łyżką masę do papilotek, napełniając każdą po brzegi i posypując resztą dodatków.
-
Piecz, aż muffinki ładnie przyrumienią się z wierzchu, a wetknięta w środek wykałaczka będzie czysta (25-30 minut).
RW 05/2017