Wielu biegaczy do przygotowania omletu używa jedynie białek. Zapewne uważają żółtka za mniej zdrową część jajka – siedlisko tłuszczu i cholesterolu. Wbrew obiegowej opinii, jakoby całe jajka były szkodliwe, są one wręcz wskazane dla biegaczy.
Istnieje jeszcze wiele produktów, które uchodzą za winne zwiększania kilogramów, podczas gdy spokojnie mogą, a nawet powinny stanowić element diety każdego sportowca, nie zwiększając przy tym tkanki tłuszczowej.
Chodzi tu przede wszystkim o czerwone mięso, ziemniaki, orzechy oraz tłuste sery. Nie tylko przyczyniają się one do zróżnicowania posiłków, lecz także dostarczają niezbędnych składników odżywczych, których potrzebujesz do efektywnego treningu. Odrzuć więc stereotypy żywieniowe i daj szansę wykluczonym produktom. Tylko nie jedz ich wszystkich naraz.
Czy orzechy są zdrowe?
Zarzuty: Obfita w kalorie, wysokotłuszczowa przekąska zwiększa wagę.
Obrona: Orzechy zawierają tłuszcz, jednak głównie jednonienasycony – zdrowy dla serca. Ponadto, na co zwraca uwagę Dorota Dębogórska, specjalista technologii żywności i żywienia człowieka prowadząca własny gabinet dietetyczny, mają mnóstwo błonnika.
„Nie jest on trawiony przez enzymy człowieka, przez co inne składniki odżywcze dłużej przebywają w żołądku. Konsekwencją tego są mniejsze wahania poziomu cukru we krwi i, co za tym idzie, wyższy poziom energii” – mówi Dorota Dębogórska.
Orzechy są ponadto bogate w witaminy i minerały, takie jak mangan, który aktywuje wiele enzymów, odpowiedzialnych między innymi za wzrost tkanki łącznej i kostnej.
Wyrok: Jedz różne rodzaje orzechów oraz masło orzechowe – dzięki temu dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Nasza propozycja to owsianka z orzechami włoskimi i migdałami, razowa bułka z masłem orzechowym i orzechy nerkowca – jako dodatek do duszonych potraw (Czytaj więcej: Orzechy - jakie i ile jeść? Rodzaje, właściwości, przepisy).