[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Jak zdrowo łączyć jedzenie? Produkty spożywcze do pary

Niektóre produkty uwielbiają występować w duecie. Dopełniają się składnikami, tworzy się między nimi dobra chemia – dosłownie. Warto zatem jeść je razem, by wycisnąć z nich maksimum zdrowia, poprawić formę czy szybciej się zregenerować.

Dietetyczne połączenia, które dadzą Ci kopa Oto kilka przykładów dietetycznych połączeń, które dadzą Ci prawdziwego kopa (fot. Mitch Mandell).

Bywają jak Maklakiewicz i Himilsbach; Batman i Robin, a tylko czasem - jak Kargul i Pawlak. Osobno nieźli, ale razem perfekcyjni. Zobacz, które kulinarne pary dadzą Ci więcej mocy i zdrowia.

Zdrowe śniadanie: zielona herbata i pieczywo = brak napadu głodu

Bogate w węglowodany tosty i inne pieczywo, naleśniki, słodkie płatki śniadaniowe ładują organizm węglowodanami na resztę dnia. Z drugiej strony podnoszą poziom cukru we krwi i tym samym doprowadzają organizm przed południem do przemożnej chęci sięgnięcia po słodycze lub inne kaloryczne potrawy. Zielona herbata pita do śniadania może jednak złagodzić ten efekt.

W 2012 roku badania przeprowadzone na Pennsylvania State University wykazały, że antyoksydanty w zielonej herbacie obniżają poziom cukru we krwi nawet o 50%. W badaniach okazało się, że dobroczynną dawkę antyoksydantów zawiera już kubek mocnej zielonej herbaty. Do tego zielony napar ma aż 45 mg kofeiny, czyli tyle, ile mocna kawa, a więc w sam raz, żeby nakręcić Cię na resztę dnia.

Wyciśnij cytrynę do filiżanki z zieloną herbatą. Badania Molecular Nutrition & Food Research, wykazały, że dodając sok z cytryny, zwiększa się zdolność organizmu do wchłaniania antyoksydantów, które znajdują się w zielonej herbacie.

Połączenie na  obiad: soczewica + czerwona papryka = więcej energii

To połączenie wspomaga produkcję czerwonych krwinek, a tym samym transport tlenu do pracujących na treningu mięśni. Rośliny strączkowe zawierają żelazo niehemowe, czyli takie, które trudniej i w niewielkich ilościach wchłania się się do organizmu. Wystarczy jednak wprowadzić witaminę C, która w dużych ilościach znajduje się w czerwonej papryce. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza w jelitach. Żelazo znajdziesz także w intensywnie zielonych warzywach, jak np. liściach sałaty czy pietruszce, a witaminę C dostarczą również brokuły i pomidory.

Przed maratonem staraj się jeść więcej produktów bogatych w żelazo i witaminę C. Poprawisz życiówkę i do tego zmniejszysz ryzyko przeziębienia nawet o 50%.

REKLAMA

REKLAMA

Przekąska przed biegiem: płatki owsiane + truskawki = mocny trening

Węglowodany z płatków owsianych i truskawek zapewnią szybką przekąskę przed bieganiem – niczym baton energetyczny. W tym pakiecie dostajesz zespół antyoksydantów (owies) i witaminę C (truskawki), które działają przeciwzapalnie i polepszają kondycję. Naukowcy z Tufts University dowiedli, że witamina C współdziała z antyoksydantami zawartymi w owsiance i redukuje zły cholesterol LDL.

Najlepsze truskawki to te z własnej działki. Popytaj także o truskawki z polskich, ekologicznych upraw. Mają najmniej chemii, no i smakują jak… truskawki, a nie truskawkowa woda.

Niektóre duety mogą być zaskakujące, jak np. Gotowana kasza jaglana z bananem. Po zmiksowaniu wyśmienicie smakuje i do tego odżywia mięśnie po treningu.

Posiłek po treningu: płatki zbożowe + mleko = szybsza regeneracja

Kolejny dowód, że płatki z pełnych ziaren zbożowych i mleko są stworzone dla siebie. Naukowcy z University of Texas odkryli, że osoby, które jadły po treningu ziarna zboża z mlekiem o obniżonej zawartości tłuszczu, poczuli, że szybciej zaspokoili głód, a ponadto zauważono u nich wzrost mięśni dzięki lepszej syntezie białek. Naturalne cukry zawarte w mleku, białka, aminokwasy i elektrolity wspólnie z węglowodanami zawartymi w zbożach to jest dokładnie to, czego biegacze potrzebują po treningu.

W badaniach opublikowanych w „British Journal of Nutrition” czytamy, że białka mleka zwiększają retencję, czyli zatrzymują płyny w organizmie po treningu, co pozwala na lepsze nawodnienie i regenerację.

Lekka kolacja: miks sałat i warzyw + oliwa z oliwek = mniej chorób

Ciemnozielone liście sałat, a do tego kolorowe warzywa – takie jak marchew, szpinak, pomidory – zawierają antyoksydanty i są bogate w beta-karoten i likopen. Taka mieszanka buduje odporność. Nie skrapiaj ich tylko sosami beztłuszczowymi czy kalorycznymi sosami tysiąca wysp.

Badania przeprowadzone w 2012 roku na Purdue University wykazały, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, migdały i awokado) pomagały we wchłanianiu antyoksydantów, podczas gdy tłuszcze nasycone (boczek i sosy kremowe) były mniej skuteczne.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe dbają o zdrowe serce biegaczy. Obniżają poziom cholesterolu LDL, tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca.

REKLAMA

Przekąska przed snem: jogurt + siemię konopne = mięśnie

Mięśnie biegaczy nie muszą być duże, ale mocne. Jeśli chcesz, żeby nogi niosły Cię od startu do mety, to po ciężkim treningu i przed snem zjedz przekąskę, która zawiera dużo białka. Badania opublikowane w „Medicine & Science in Sports & Exercise” w 2012 roku dowodzą, że zjadanie do 40 gramów białka pół godziny przed snem wspomaga wzrost mięśni, jeśli trening odbył się tego samego dnia.

Mocne i dobrze odżywione mięśnie to mniej kontuzji i lepsze życiówki. Jogurt grecki ma sporo białka, a w połączeniu z nasionami siemienia konopnego o orzechowym smaku (10 g białka w 3 łyżkach) świetnie smakuje i regeneruje.

Jogurt grecki zawiera dodatkowo probiotyki, które mogą zmniejszyć problemy żołądkowe, takie jak skurcze i nudności u biegaczy.

Produkty, których lepiej nie łączyć

Tych duetów staraj się wystrzegać.

  • Batony słodzone alko-cukrem. Staraj się wystrzegać batoników słodzonych maltitolem, sorbitolem, mannitolem czy ksylitolem, zaliczanymi do „alkoholi cukrowych”. W nadmiarze mogą powodować gazy, wzdęcia i biegunkę.
  • Mleko i herbata. Kazeina z mleka może wiązać się i neutralizować dobroczynne dla zdrowia przeciwutleniacze zawarte w herbacie. 
  • Napoje bez cukru i alkohol. Dietetyczne, a do tego gazowane napoje połączone z alkoholem uderzają do głowy znacznie szybciej.
  • Tłuszcze trans i kawa. Jedzenie tłuszczów tzw. trans (zawartych w wypiekach, kruchych ciastkach) z kawą podnosi poziom cukru we krwi dwa razy bardziej niż posiłek tylko z tłuszczami.

RW 05/2015  

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij