Drobne zmiany mogą oznaczać wielkie korzyści dla Twojej formy i zdrowia. Są gotowe do zastosowania natychmiast po przeczytaniu tego artykułu. Oto 12 patentów do szybkiego wprowadzenia bez wyrzeczeń, bałaganu w kuchni i niepotrzebnego cierpienia.
1. Jagody na odporność
Jagody to niemal narodowy skarb naszych lasów. Czy jednak mają wpływ na trening biegaczy? Przebadali je niezawodni amerykańscy naukowcy. Na Appalachian State University jednej grupie biegaczy fizjologowie podawali szklankę jagód codziennie przez 6 tygodni. Druga grupa o podobnej kondycji i parametrach fizycznych musiała obejść się smakiem. Wyniki badań zaskoczyły naukowców. Okazało się, że po wysłaniu śmiałków na 2,5-godzinną przebieżkę naładowani jagodami biegacze mieli dużo większą odporność, dzięki czemu po biegu odnotowano u nich mniej stanów zapalnych i zakwasów mięśni.
Patent: Wprowadź do swojej diety produkty bogate w antocyjanidyny – oprócz jagód także czarne porzeczki, jeżyny, granaty, maliny, bakłażany i czerwoną kapustę. Najlepiej, jeśli masz trochę wolnego miejsca w zamrażarce – wpakuj do niej kilka woreczków świeżych jagód. Latem są tanie i dostępne, a jesienią i zimą możesz co jakiś czas dorzucić garść do płatków śniadaniowych czy koktajli regeneracyjnych.
2. Kwasem foliowym w raka
W każdej godzinie Twoje ciało wymienia 6 mld komórek na nowe, tworząc w każdej z nich kopię DNA. Ale jeśli nie jesz odpowiedniej ilości kwasu foliowego, czyli witaminy z grupy B, która pomaga budować te komórki, w kodzie DNA mogą pojawić się błędy. A to może przyczynić się do powstawania nowotworów. Najlepszym źródłem kwasu foliowego jest wątróbka kurczaków, ale są też inne sposoby.
Patent: Nie musisz kupować i łykać suplementów z kwasem foliowym ani wsuwać wątróbki. Wystarczy, że zjesz kubek pełnoziarnistych płatków zbożowych z jogurtem 4 razy w tygodniu. Płatki zbożowe są dobrym źródłem kwasu foliowego, ale mają też dużo antyoksydantów, które mogą neutralizować zagrażające DNA wolne rodniki. Jogurt dodatkowo zapewni porcję białka, które odżywi Twoje mięśnie.